Публикувано на

Кризата на средната възраст през погледа на психотерапевта

Когато видим мъж, който си е купил мотор или спортна кола, който има връзка с много по-млада жена от него, можем да си помислим, че страда от криза на средната възраст. Същото можем да си кажем, ако пред нас е жена облечена твърде предизвикателно, която флиртува безразборно или прекалява с козметичните процедури.

През какво всъщност преминават хората, за които се твърди, че са в кризата на средната възраст. Въобще това реално състояние ли е или оправдание за неразумно поведение? Защо се случва едни хора да вършат „щуротии“, а други-не? На тези и други въпроси ще се опитам да отговоря по-надолу.

Води се спор за това съществува ли криза на средната възраст или не. Някои учени твърдят, че това е културен феномен, но други казват, че в действителност близо 50% от хората между 35 и 55 години споделят, че не се чувстват добре.

Кризата на средната възраст-как да я различим от други състояния?

Преди да мислим за криза на средната възраст, е нужно да сме сигурни, че това неприятно състояние не се дължи на нещо друго. Лесно можем да объркаме кризата на средната възраст с депресия. И двете се характеризират с потиснато настроение, липса на смисъл, нарушения на съня, суицидни мисли, ниска самооценка. Но депресията не е характерна само за определена възраст, по-продължителна е и се повлиява по-трудно. Също така депресията не се променя всеки ден, докато при кризата човек може да има дни, в които се чувства добре. Усещанията при депресията са по-интензивни, макар по същност да са сходни с тези при кризата на средната възраст. Всъщност двете състояние не се изключват взаимно. Едното може да е предпоставка за появата на другото, но учените не са установили точно каква е зависимостта и последователността между тях.

Различни медицински състояние също могат да дадат подобни симптоми, като нарушения функцията на щитовидната жлеза, деменцията и т.н. Друга причина за нестабилно емоционално състояние може да е важно житейско събитие-смяна на местоживеене, загуба на близък човек, развод и т.н.

Ако са отхвърлени други причини за неприятното настроение, тогава може да мислим за криза на средната възраст.

Причини за кризата на средната възраст

На какво се дължи тази житейска криза. От една страна възрастта, в която тя се случва, е ориентировъчно средата на човешкия живот и от тази гледна точка смъртта изглежда много по-близо. Още повече, че си представяме старостта и остаряването като не много приятни периоди. От друга страна правим равносметка на живота си до тук и така лесно можем да си припомним колко много неща сме пропуснали. На фона на това не е необяснимо, че виждаме мъже в спортни коли, отричащи възрастта си и компенсиращи невъзможността на един по-ранен етап да имат материално това, което са искали. Или флиртуващи жени, които отричат раздялата с физическата красота и овъзмездяват по-ранната си отдаденост на децата и съпруга с фриволни закачки.

Не е лесно да се изправим пред темата за смъртта, както и пред темата за старостта. Тези два въпроса ни изправят пред необходимостта да се разделим с младостта си и „най-хубавите си години“. Това, както и всяка друга раздяла, навява тъга, което е нормално и естествено, но неприятно. Ето защо част хората се съпротивляват на напредването на годините и отричат чрез различни свои действия, че да остаряваш е тъжно и предполага своите физиологични нарушения и затруднения. Хората, които умеят да тъгуват за тази загуба, позволяват на тъгата да свърши работа-да се оттеглят временно в себе си, за да преосмислят загубата и да намерят нов смисъл в живота си, нова красота и поводи за удовлетворение.

Щастието и неговата промяна през живота ни

Множество изследвания показват, че в различните култури усещането за щастие се променя по идентичен начин с възрастта. То е с най-ниска стойност по един странен начин именно около 40 години. Преди това усещането за щастие и благополучие е по-високо, но с напредване на възрастта то намалява прогресивно, като стига своя минимум именно около възрастта, в която очакваме някой да е в криза на средната възраст. Може би неслучайно тази криза и най-ниските стойности на щастието съвпадат като време. Добрата новина е, че кривата на щастието след достигането на това своеобразно дъно, започва да се изкачва отново, така че около 60 г. човек е със същото усещане за щастие, както когато е бил около 20та си година. Ето защо когато сме около 45тата си година и ни се струва, че най-хубавите години от живота ни са минали, не бива да забравяме, че предстои друг период, в който ще се чувстваме много щастливи.

Кога да се притесняваме?

Кризата на средната възраст може да е с различна продължителност. Ако тя продължи няколко седмици или месеца, дава възможност да преосмислим живота си, да намерим нови удовлетворяващи ни цели. Тогава можем да сме благодарни, че сме имали такъв период, макар и да е бил труден за нас. Ако обаче той продължава по-дълго и се характеризира с по-тежки симптоми, е добре да потърсим подкрепа от близките ни или от дори от психотерапевт. Симптомите, които не бива да пренебрегваме са:

-драстична промяна в поведението

-нарушения на съня

-нарушения на хранителните навици

-неконтролируеми емоционални изблици на гняв, тъга, тревога и др.

-нарушаване на обичайните навици или маниери на общуване

-трудна концентрация на вниманието в работата

-суицидни мисли

Никой не иска да приближава края на дните си, но все пак не бива да забравяме, че хората на около 60г. се чувстват по-добре, отколкото хората на 40г. си представят, че биха се чувствали на тази възраст. Така че нека приветстваме отминаването на времето с готовност, естествена тъга и очакване за едни добри времена, които може да преживеем независимо от годините си.

Ако имате нужда от подкрепа и консултация във връзка с житейска криза, през която преминавате, можете да се обърнете към мен.

Аз съм Марина Стойчовска, психотерапевт с над десет годишна практика в консултирането. Всеки, свързал се с мен през Forumzdrave.bg, може да се възползва от една безплатна опознавателна среща, в която ще поговорим за нещата, които го тревожат.


Автор: Марина Стойчовска

За контакти: 0886 735 585

Фейсбук: https://www.facebook.com/psychologycenteramarna/

Уебсайт: https://www.amarna-bg.com/

Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

blank

Марина Стойчовска е завършила СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Клинична и консултативна психология”, като се специализира в областта на психотерапията. Създава “Кабинет за психологически консултации и психотерапия Амарна” през 2009г. с цел да помага и подкрепя хората в справянето им с различни проблеми и трудности чрез: индивидуално консултиране и психотерапия; групи за личен опит по психодрама; семинари и курсове; групи за тийнейджъри.

Follow

43 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.