Публикувано на

Колко високи критерии да имаме в любовта

Често хората, които са необвързани или нещастни във връзките си, чуват упреци, че са много претенциозни и капризни. Наистина ли е така? Наистина ли твърде високите критерии могат да възпрепятстват някого да се обвърже? Или пък са показателни за това, че човек е наясно какво иска и с какво не може да направи компромис.

Какво значи „високи критерии“?

Нека започнем от дефиницията на „високи критерии“. Може би всеки има своите разбирания за това. И все пак, ако можем да посочим нещо, което е извън граници, то е негативната нагласа към хората и склонността да се намира нещо лошо във всеки човек. Защото всъщност всеки от нас има такова „лошо“, което е част от това да бъдем нормални хора. Именно перфекционизма в търсенето на половинка се счита за „твърде висок критерий“, тъй като няма съвършен човек.

Може би към „твърде високите критерии“ можем да прибавим и категоричността в някои от изискванията към партньора. Например да е със сини очи. Или задължително да работи в сферата на медицината. Или непременно да притежава кола. И т.н. Всички хора, непокриващи тези критерии, отпадат автоматично като потенциални половинки. Като тук говорим не за определящи взаимоотношенията характеристики, като склонност към насилие и склонност към съпричастност, а за такива, които нямат пряко отношение към общуването във взаимоотношенията.

Критериите, ако не са гореописаните, са дори нужни. Ако нямаме такива, рискуваме да попаднем в нещастни взаимоотношения. Т.е.

създаване на връзка с когото и да е, какъвто и да е той, е също толкова пагубно, колкото и твърде голямата взискателност. Това е всъщност другата крайност.

Необходими критерии

Кои са добрите критерии? Кои са тези, които са като ориентир за нас, а не като спирачка. За какво трябва да внимаваме, когато създаваме връзка?

Привличането

Повечето връзки започват с привличане и това е един добър ориентир с кого да се свържем. Ориентир, който е естествен мотиватор да се сближим с някого. Привличането е до голяма степен интуитивно. Може пред нас да стои умен, красив и добър човек, но ние да не сме привлечени от него, а от друг, надарен с по-малко качества. Понякога привличането ни води към наистина подходящ партньор, но не винаги е така. Тогава можем да изследваме каква функция ни върши то, с какви хора ни свързва и на какви отминали модели се гради.

Харесване или привличане

Когато вече сме привлечени от някого, следва да се запитаме дали отвъд привличането харесваме този човек. Ако не бяхме привлечени от него, щеше ли да ни допадне като личност, щяхме ли да го уважаваме. Понякога привличането ни свързва с някого, когото не харесваме като човешко същество. Тогава става трудно за нас, но по-добрият избор е, ако установим, че не изпитваме уважение, макар и с болка, да се опитаме да се оттеглим.

Външен вид

Привличането често е базирано на физическите качества на даден човек. Но би могъл да ни впечатли и човек, който не ни е привлякъл визуално. Нужно е обаче да нe ни отблъсква. Ако е просто неутрален за нас, е добре да не даваме толкова приоритет на външния вид, а да се опитаме да опознаем човекът срещу нас.

Потенциала на човек

Всички ние си мечтаем да имаме до себе си успешен човек, включително в професионално и материално отношение. Но всъщност, когато се запознаем с някого, не знаем в кой момент от живота му го срещаме. Дали когато е на път да реализира определен свой план, дали когато вече го е реализирал и чака резултати, дали след фалит, но с амбиция за ново начало. При всички положения е по-важно какви свои качества е вложил човек в успеха си, как мисли, доколко е устойчив на провали и трудности, до колко е свързан с реалността в плановете си и т.н. Защото понякога някой е добре материално не заради свои добри качества, а заради късмет, наследство или други обстоятелства, който нямат общо с него като личност и обикновено тези хора не успяват да задържат и развият успеха си. А има друг тип хора, които не живеят много богат и охолен живот, но отдалеч се вижда потенциала им за развитие, както и готовността им да се борят за човека до тях независимо какво ще им коства това.

 Уважително и зачитащо отношение

Това, с което не бива да правим компромис е начина, по който половинката ни се отнася с нас. Във всяко действие е нужно да има нещо, което показва, че ни уважава като личност, че мнението и желанията ни са от значение, дори отсрещният да не е съгласен с тях. Не бива да толерираме презрително или неглижиращо отношение, такова, в което другият ни подценява. В една връзка е важно не партньорите да са еднакви, защото това е невъзможно, а да имат равни права, както и отговорности.

Ако се колебаете дали Вашите търсения са завишени, ако се затруднявате да се обвържете с някого, не се колебайте да се свържете за консултация с мен.

Аз съм Марина Стойчовска, психотерапевт с над десет годишна практика в консултирането. Всеки, свързал се с мен през Forumzdrave.bg, може да се възползва от една безплатна опознавателна среща, в която ще поговорим за нещата, които го тревожат.


Автор: Марина Стойчовска

За контакти: 0886 735 585

Фейсбук: https://www.facebook.com/psychologycenteramarna/

Уебсайт: https://www.amarna-bg.com/

Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

blank

Марина Стойчовска е завършила СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Клинична и консултативна психология”, като се специализира в областта на психотерапията. Създава “Кабинет за психологически консултации и психотерапия Амарна” през 2009г. с цел да помага и подкрепя хората в справянето им с различни проблеми и трудности чрез: индивидуално консултиране и психотерапия; групи за личен опит по психодрама; семинари и курсове; групи за тийнейджъри.

Follow

36 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.