Публикувано на

Какво представлява Психодрамата – разговор с Марина Стойчовска

психодрама

В интервю с Марина Стойчовска разговаряме за Психодрамата, един терапевтичен метод, а освен това и начин за личностно развитие. На базата на своя над десетгодишен опит в сферата на психотерапията, тя ни споделя какво представлява този метод, как работи и какви са ефектите от прилагането му.

 • Здравей Марина, може ли да ни разкажеш какво точно представлява психодрамата?

Психодрамата е първият групов психотерапевтичен метод. Той, както и останалите психотерапевтични методи, цели да помогне на човек да разбере себе си, затрудненията си и да върви по пътя на преодоляването им.

 • От къде идва името на този метод?

“Psyche” от гръцки означава „душа“, а „drama”-”действие“. Това означава, че разглеждаме емоционалния свят в неговата динамика, като използваме техники с движение, част от които са взаимствани от театъра. Такива са например ролевите игри, разиграване на важни ситуации и др.

 • Какво всъщност се случва в една група по психодрама?

Организационно най-обичайно групата се събира веднъж месечно за цял уикенд. Общият брой на срещите е 12. Така групата прекарва една година заедно, като прави периодични срещи. В началото всичко започва с около десетина души, които не се познават и се виждат за първи път. Това може да е притеснително за тях и да се чувстват разтревожени. Важно е тази атмосфера да се промени. За целта се използват специфични психодраматични техники, чрез които участниците в групата влизат в различни необичайни роли. Тези техники дават възможност на хората да се опознаят един друг чрез преживяванията си, да се сближат чрез участие в едно и също събитие. В живота се опознаваме като споделяме хобита, интереси, факти за живота си, а тук сближаването е на базата на емоциите и това, че всеки разкрива постепенно как се е чувствал по време на техниките. По този начин много бързо се снижава напрежението и хората се сплотяват. На по-късен етап в групата се правят дълбоки индивидуални работи, които помагат на участниците да преодолеят свой проблем или поне да разберат от къде идва.

 • По-добър ли е груповият метод на работа от индивидуалния?

Не можем да ги сравняваме. Това са два отделни начина за работа с интрапсихичния ни свят. Единият не изключва другия. Важно е да е при двама отделни терапевта. Една група, дори едногодишна, не може да реши проблемите изцяло и да направи някого съвършен. Групата е стъпка по пътя на личностното ни развитие. Но груповия формат на работа дава някои неща, които липсват в индивидуалната работа-споделянето на личния опит на хората в групата по между им, възможност за работа с груповата динамика, много мощна подкрепа, приемане и разбиране от повече от един човек.

 • Как човек може да се включи в група?

Преди включването в група по психодрама, се организира среща между водещия и човекът, който проявява интерес. Това е т.нар. Интервю. По време на интервюто водещият разказва повече за групата, а човекът споделя каква е мотивацията му да се включи в нея. Накрая на тази среща се взима решение дали интересуващият се ще бъде включен в групата.

 • Кога предстои да започне група?

Есента, но вече се провеждат първоначапните срещи, защото организирането на стабилна група изисква няколко месеца подготовка.

 • За кого е подходяща групата по психодрама?

Групите нямат определена тема, така че няма и конкретни проблеми, върху които психодрамата се фокусира. Тя е подходяща за всеки човек, който среща емоционални или отношенчески затруднения; за всеки, който иска да разбере себе си по-добре; за всеки, който иска да се развива личностно. Ако групата не е подходяща за някого по дадена причина и друг вид интервенция би била по-удачна, това се уточнява в интервюто.

 • Защо групата е толкова продължителна?

От една страна, защото по време на групата се натрупват 250 часа работа върху себе си, т.нар. Личен опит, които са необходими на бъдещи терапевти за стартиране на обучението им. Това е норматив на FEPTO(Federation of European Psychodrama Training Organizations ), който се покрива.

От друга стана, подчертавам, че това е вид групова психотерапия. Тя цели личностна промяна в участниците. Процесът на тази промяна е време и трудоемък. Трябва да разполагаме с достатъчно време за всеки един участник и за групата като цяло, за да може да се разкрият важните теми и да се работи с тях.

 • Би ли споделила как ти лично се чувстваш като водещ на група?

В началото на една група по психодрама винаги се вълнувам, притеснявам се и подхождам с голям ентусиазъм. Макар, че в професионалния ми опит съм била водещ на около 15 групи, всеки път емоциите са токова силни все едно водя за първи път. По-нататък съм отдадена изключително много на случващото се, стремя се максимално да подкрепям и да водя хората към лично осъзнаване и приемане. Всяка поредна среща ме вълнува и малко притеснява, но с годините съм се научила да се доверявам на груповия процес и търся знаци за това от какво се нуждае групата. В края на групите винаги осъзнавам, че макар и да съм в професионална позиция, съм се привързала към хората и към групата и съм и горда с постигнатото от тях, и съм тъжна от раздялата, и съм благодарна, че са ми се доверили. Като водещ на група ми се налага да се справям с цял букет от емоции-тежки, но и вдъхновяващи. Едно от нещата, за които съм благодарна в професионалния си път, е това, че се срещнах с психодрамата и я припознах като моя метод.

 • Наближава есента, планирала ли си вече нова терапевтична група по психодрама, в която хората могат да се включат?

Тази есен терапевтичната група по психодрама, на която съм водещ, ще започне на 24 октомври и койте желае може да запази своето място. Детайли за събитието и информация за записване са публикувани на страницата https://www.facebook.com/events/325357975316651/

 • Марина, благодаря ти за този информативен и полезен разговор!

Интервю за ForumZdrave.bg на Бояна Иванова, магистър-фармацевт


Марина Стойчовска е завършила СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Клинична и консултативна психология”, като се специализира в областта на психотерапията. Създава “Кабинет за психологически консултации и психотерапия Амарна” през 2009г. с цел да помага и подкрепя хората в справянето им с различни проблеми и трудности. Публикации на Марина ще откриете в нейната рубрика за психично здраве във ForumZdrave.bg: https://forumzdrave.bg/author/marina/.

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.