Публикувано на

Какво означава “да бъдеш себе си”

Напоследък е доста популярен изразът „Да бъдеш себе си.“ Той звучи някак неясно и абстрактно, но ни отвежда към темата за автентичността. Да сме автентични, да сме истински, да бъдем себе си се превръща в ценност и тенденция. Но какво представлява автентичността и как някой да разбере автентичен ли е или не.

Автентичност означава достоверност, истинност, оригиналност. Автентични сме, когато сме спонтaнни в думите, мислите и действията си. Себе си сме, когато те са продиктувани от   реалните ни нужди и разбирания, от истинските ни чувства и емоции, а не от общественото мнение или културните тенденции.

За някои хора е лесно да бъдат автентични, но за други не е. Културата не ни помага в това, тъй като сега е актуално да се презентираме в социалните мрежи не като такива, каквито сме, а като такива, каквито бихме се харесали. Технологичният напредък дава възможност за това-филтри, качествени снимки, възможност те да бъдат променяни. Всъщност снимката в даден момент става по-важна от самия човек, на когото е. Как човек да бъде автентичен, когато цялото общество стимулира и подкрепя маските. На всеки е ясно, че голяма част от красивите и щастливо изглеждащи хора в социалните медии в действителност не са нито толкова красиви, нито толкова щастливи. Но при избор коя снимка да публикуваме, ние също бихме сложили идеалната. Успоредно върви призив за автентичност. А на фона на всичко това е все по-трудно човек да бъде автентичен. Как някой би могъл да подобри автентичността си, ако има такова желание?

Самонаблюдение

За да може човек да бъде автентичен, е нужно да познава себе си, собствените си желания и чувства. Изглежда естествено да знаем какво чувстваме и какво искаме, но не винаги е толкова лесно. Понякога не сме наясно дори с най-елементарни наши нужди. Особено когато сме свикнали да се водим от това какво трябва и дори не ни е хрумвало да се запитаме какво искаме. Ако нямаме този навик и това умение да разпознаваме желанията и чувствата си, ако те не са били никога  фокус в живота ни, тогава ни предстои да се научим на това на една по-късна възраст. За целта е нужно да се самонаблюдаваме във всяка малка ситуация и да питаме сами себе си: „Какво искаш сега“, „Какво мислиш за това, което става?“, „От какво имаш нужда в този момент, за да ти е добре?“, „Какво чувстваш сега?“. Да сме автентични означава да сме истински и за да бъдем такива, е нужно да знаем какви са истинските ни чувства и потребности.

Ценности

Ценностната ни система е в основата на разбиранията, желанията и чувствата ни. Така че е важно да я познаваме. Може да я опознаем като намерим списък на житейските ценности и отсеем най-важните от тях, подреждайки ги по значимост. Според изследвания, ако се наложи човек да направи компромис с първите три, е равностойно на кастрация. Изводът е, че по отношение на ценностите  е много важно да бъдем автентични, да се осланяме на тях и да не се опитваме да ги пренебрегваме, преструвайки се на някой друг.

Бариери пред автентичността

Ако не сме били автентични до този момент в живота ни, трябва да разберем, че това не е било случайно. Изградили сме вместо автентично аз, едно алтернативно аз за пред света. То обаче си има своята функция. Тя обикновено е защитна. Това алтернативно аз, което показваме пред останалите, цели да ни предпази от тежки емоции. Може например да се страхуваме, че ако изкажем истинското си мнение, ще бъдем отхвърлени от другите и след това ще ни боли или ще бъдем самотни. Може да мислим, че ще се чувстваме виновни, ако изразим реалните си мисли, които са различни от тези на другите. Може да предполагаме, че ще ги нараним, че идеите ни ще се приемат като противопоставяне. В такъв момент алтернативното аз ще опита да ни спре да нараним другите, за да не се чувстваме виновни. Това алтернативно аз е оформено на базата на миналия ни опит, който обикновено започва още в детството. Уроците, които получаваме тогава, определят доколко ще сме автентични. Били ли сме наказвани и отхвърляни, когато сме проявявали желанията си, били ли са взимани те предвид, виждали ли сме някой друг да страда, за да удовлетвори нашите нужди и т.н..

Действие

Нужно е да разберем, че за да сме автентични, трябва да се освободим от това остаряло алтернативно аз. След като вече сме опознали себе си, е нужно да си позволим да изразим себе си и желанията си. Вероятно старите модели ще се активират и ще се опитат да ни спрат, но ние трябва да сме готови за това и да не го допускаме. Важно е да си припомним, че алтернативното аз е вършело работа преди, но сега имаме нужда от повече автентичност. Важно е да знаем, че дори да се случат нещата, от които ни пази алтернативното аз, ние ще се справим, защото сме вече възрастни, а не деца. Може да ни боли, но ще оцелеем.

Време и усилия

Всичко в предната точка звучи добре, но е нужно да сме търпеливи и толерантни към себе си, защото подобна промяна не е лесна и  изисква време. За целта е добре да сме постоянни и да не си поставяме много високи критерии. Дори може да започнем да изразяваме себе си в по-безопасни и неутрални ситуации-например в магазин, с приятел, пред когото се чувстваме добре,  и т.н. Чак когато неутралния контекст стане удобен за нашата автентичност, може да преминем към по-лични ситуации- с роднини, по спорни теми, с интимни партньори и т.н.

Граници

Много е важно да правим разлика между това да сме автентични, да споделяме истината за себе си и мислите си, да действаме, мотивирани от реалните ни нужди и желания и между това да бъдем твърде директни и груби. Да сме автентични не е оправдание да нараним някого. Ако сме решили, че ще вървим по пътя на по-голяма автентичност, успоредно с това трябва да развиваме и дипломатичност в себе си и начин да бъдем себе си по деликатен начин. Защото границата между автентичност и импулсивност е тънка. И хората, които казват с гордост, че са директни и честни, просто са намерили красиви думи, за да посочат, че трудно намират начин да изразят себе си без да нараняват.

Ако за Вас е трудно да разберете кой сте, какво искате и какво чувствате, ако срещате непреодолими бариери в изразяването на себе си, не се колебайте да ме потърсите за консултация.

Аз съм Марина Стойчовска, психотерапевт с над десет годишна практика в консултирането. Всеки, свързал се с мен през Forumzdrave.bg, може да се възползва от една безплатна опознавателна среща, в която ще поговорим за нещата, които го тревожат.


Автор: Марина Стойчовска

За контакти: 0886 735 585

Фейсбук: https://www.facebook.com/psychologycenteramarna/

Уебсайт: https://www.amarna-bg.com/

Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

blank

Марина Стойчовска е завършила СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Клинична и консултативна психология”, като се специализира в областта на психотерапията. Създава “Кабинет за психологически консултации и психотерапия Амарна” през 2009г. с цел да помага и подкрепя хората в справянето им с различни проблеми и трудности чрез: индивидуално консултиране и психотерапия; групи за личен опит по психодрама; семинари и курсове; групи за тийнейджъри.

Follow

43 posts