Публикувано на

Как да се справим с пролетната умора – съвети от психотерапевт

пролет

Всички очакваме пролетта с нетърпение. Копнеем за топло време и за усещането, че природата се съживява. Сякаш и ние с нея се зареждаме за нов живот…или поне това са очакванията ни. Но можем да се изненадаме, че с първите пролетни дни се чувстваме отпаднали вместо заредени с енергия и позитивизъм. Тогава разбираме, че страдаме от т.нар. Пролетна умора.

Как да я разпознаем

Пролетната умора се характеризира с няколко физиологични и психологически симптома:

 • нямаме енергия
 • раздразнителни сме
 • липсва ни мотивация
 • тревожим се повече
 • по-трудно се концентрираме
 • спи ни се повече
 • може да усещаме физиологичен дискомфорт-главоболие, нисък тонус и т.н.

На какво се дължи

Причината за пролетната умора е промяната в организма ни при няколко поредни слънчеви дни. Тялото ни се адаптира към контраста между мрачно време без слънце и типичното пролетно слънчево време.  Дори температурите не са от такова значение, колкото наличието на слънце. Това променя биохимията в мозъка ни и преди тялото ни да “свикне”, ние минаваме през този неприятен период. Промяната всъщност се характеризира с повишено отделяне на серотонин, от който зависи настроението ни. През зимата нивата на серотонин са по-ниски. Слънцето способства за отделянето на повече серотонин и адаптацията към тази промяна води до пролетна умора.

Какво трябва да знаем за пролетната умора

 • продължителността й обичайно е около 4-5 дни при здрави хора
 • няма нужда от тревога, защото е естествено състояние на адаптация
 • пролетната умора е физиологична реакция, а не болест
 • всички преминават през тази адаптация, но по-силно й реагират хората, които от преди това са преуморени, случват се стресогенни събития в живота им или са страдали от тревожно състояние или депресия
 • с помощта на серотонина се произвежда мелатонин, който е свързан със съня. Ето защо по време на пролетната умора ни се спи повече.

пролетна умора

Как да се справим с пролетната умора

В обичайния случай няма с какво да се справяме, защото пролетната умора е естествен процес. Няма нужда от спорт, специална храна или витамини. Така или иначе организмът има нужда от време за тази адаптация и нищо няма да я подпомогне. Но ако умората продължи по-дълго, вероятно вече се касае не за пролетна умора, а за друго по-постоянно състояние. В такъв случай има смисъл да обърнем внимание на начина си на живот и евентуално да помислим за някои промени:

 • Начин на хранене – подходящата диета или режим на хранене са важни за начина, по който чувстваме тонуса и настроението си.
 • Пасивна почивка – ако в даден момент имаме нужда да забавим темпото и да отпочинем, не бива да се съпротивляваме. Достатъчното количество сън (около 7 часа за възрастен човек) резултира в добри когнитивни способности, спокойствие и достатъчно енергия. Но сънят не е единственият начин за пасивна почивка. Mожем да четем книга, да гледаме филм, да мързелуваме, да редим пъзел и т.н.
 • Активна почивка – важно е да не пренебрегваме активните начини за справяне с умората. Tе са свързани с движение и повече действие. Например любим спорт, разходки, досег с природата. Нищо не трябва да е с цел постижения, а единствено с цел удоволствие.
 • Комуникация – срещата с други хора и общуването, независимо дали на дълбоки или на ежедневни теми, независимо дали обсъждаме философска теория или си поръчваме кафе от любимата ни будка за кафе, са важни за тонуса, както и за способностите ни да съобразяваме и да бъдем в кондиция.
 • Среща със специалист – винаги е добре да се консултирате със специалист, ако имате подозрение, че не страдате от пролетна умора, а от нещо, заслужаващо повече внимание. Не сте длъжни да се справяте сами. Всеки човек има нужда от подкрепа.

Ако се нуждаете от помощ и подкрепа не се колебайте да се свържете с мен. Аз съм Марина Стойчовска, психотерапевт с над десет годишна практика в консултирането. Всеки, свързал се с мен през Forumzdrave.bg, може да се възползва от една безплатна опознавателна среща, в която ще поговорим за нещата, които го тревожат.


Автор: Марина Стойчовска

За контакти: 0886 735 585

Фейсбук: https://www.facebook.com/psychologycenteramarna/

Уебсайт: https://www.amarna-bg.com/

Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

blank

Марина Стойчовска е завършила СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Клинична и консултативна психология”, като се специализира в областта на психотерапията. Създава “Кабинет за психологически консултации и психотерапия Амарна” през 2009г. с цел да помага и подкрепя хората в справянето им с различни проблеми и трудности чрез: индивидуално консултиране и психотерапия; групи за личен опит по психодрама; семинари и курсове; групи за тийнейджъри.

Follow

40 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.