Публикувано на

Как да създадем здравословни хранителни навици на детето – част 1

Едно от големите предизвикателства пред съвременните родители е възпитаването на децата в здравословно хранене и правилно отношение към храната. На пазара има изобилие от „джънк“  храни, които или са вредни, или не са полезни. Но те са атрактивни за децата със своя шарен, весел външен вид, а също и с наситения си вкус. Как при това предлагане можем да ограничим детето си, но така че да не се травмира, да не е чрез насилие и да не се чувства като аутсайдер сред другите деца. Как да създадем в детето здравословни навици за хранене?

Към тази тема можем да погледнем от две гледни точки. От една страна е важен периодът преди детето да разбере, че подобни вредни харни съществуват. От друга страна голяма част от родителите се сблъскват с трудност как да откажат детето си от вредните храни, когато то вече изглежда пристрастено към тях.

Родителите и храната

Когато като родители се замисляме как искаме да се храни детето ни, първо трябва да се запитаме ние самите как се храним. Имаме ли предпочитание към вредни храни или не? Ако имаме, готови ли сме да променим начина си на хранене в името на детето? Защото най-повлияващ детето е примерът на родителя. Ако самият родител консумира “джънк” храна, вероятността детето също да проявява интерес към нея, е доста по-голяма, особено ако тя му е забранена.

В крайна сметка на детето няма как да му се прияде нещо, което не знае, че съществува. Колкото до по-късна възраст отдалечите запознаването на детето с чипсове, шоколади, вафли и т.н., толкова по-стабилен вкус му създавате към здравословната храна.

Детето и околните

В един момент детето така или иначе ще разбере, че този тип храни съществува. Колкото по-социално става, толкова по-голяма е вероятността за това. Децата започват да участват в общи игри с други деца около три години, така че това е една възраст, в която е типично те да разберат покрай останалите, че има и различна храна от тази вкъщи. Това може да случи и доста по-рано.

Какво да направим, когато детето се сблъска с вреден тип храна. Да му я забраним ли или не? Ако до този момент детето Ви не е яло нищо вредно и тези вкусове не са му познати, за Вас ще е по-лесно, защото дори да опита новата храна, то няма да изпита нужда от нея впоследствие. Така че е добре да позволите на детето да опита новото, но не и да си взима много от него, нито да го купувате, ако го пожелае в последствие. Така му давате послание, че новите и непознати неща в живота са позволени и може спокойно да ги изследва, че не са опасни и враждебни.

Но то трябва да получи и друго послание-че това е нещо, присъщо за конкретен човек или конкретно място и че не е характерно за Вашия дом, че няма място там. Например, ако не сте успели да убедите помагащата Ви баба да не дава бонбони на детето, то трябва да знае, че бонбони яде само при баба си, но у дома-не.

Съпротивата на детето

Разбира се всички тези граници, поставени на детето, обикновено предизвикват съпротива у него. То може да се сърди, да прави емоционални кризи, да плаче и т.н. Тук въпросът е колко е голяма родителската устойчивост на детските емоции. Ще издържите ли емоционалната криза на детето си, ще се огънете ли пред плача му или не. Колкото сте по-устойчиви и непоколебими, колкото по-дълго издържате на тъжните или яростни емоции на детето си, толкова по-голям е шансът да създадете желания навик.

Важно е да не забравяте, че това е труден момент не само за Вас, а и за детето ви, защото то тепърва гради умения за управление на импулсите си. Това не е лесно за него, напротив. Страданието, което виждате в него, отразява трудността, с която се сблъсква. Ако можете в този момент да проявите разбиране и съчувствие към него, а не гняв, ще е добре. Разбира се без да променяте правилото, което сте въвели.

Продължение на темата – Как да създадем здравословни хранителни навици на детето ще откриете тук

Ако имате нужда от съдействие във връзка с отношенията с Вашето дете, можете да се свържете с мен. Аз съм Марина Стойчовска, психотерапевт с над десет годишна практика в консултирането. Всеки, свързал се с мен през Forumzdrave.bg, може да се възползва от една безплатна опознавателна среща, в която ще поговорим за нещата, които го тревожат.


Автор: Марина Стойчовска

За контакти: 0886 735 585

Фейсбук: https://www.facebook.com/psychologycenteramarna/

Уебсайт: https://www.amarna-bg.com/

Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

blank

Марина Стойчовска е завършила СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Клинична и консултативна психология”, като се специализира в областта на психотерапията. Създава “Кабинет за психологически консултации и психотерапия Амарна” през 2009г. с цел да помага и подкрепя хората в справянето им с различни проблеми и трудности чрез: индивидуално консултиране и психотерапия; групи за личен опит по психодрама; семинари и курсове; групи за тийнейджъри.

Follow

41 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.