Публикувано на

Двойката след поява на детето – съвети от психотерапевт част I

Последните години се правят много проучвания и се развиват все повече идеи за благополучното израстване на детето в едно семейство. Набляга се предимно на методите на възпитание и на отнoшението на родителя към самото дете. Същевременно огромно значение имат и взаимоотношенията между родителите. Добрата връзка между тях е много важна, както за самите възрастни, така и за детето.

Как обаче да бъдат съхранени след появата на малкото човече? Има една голяма заблуда сред бъдещите родители-че детето ще ги сплоти и че дори може да допринесе за това те да не се разделят. Истината е, че появата на един нов човешки живот е свързана с голяма промяна и, като всяка друга житейска динамика, се преживява като криза.

Раждането на дете променя за известен период живота на възрастните и те трябва да се справят с това. Така че да се съхрани двойката след раждането, а още повече и да върви напред, не е нещо, което се самоподразбира. Какво може да се направи, за да се облекчи този труден процес.

Предварителни очаквания

Подсигуряването на двойката след раждането започва още от преди самото раждане. Често бъдещите родители са от доста време във връзка, живеят заедно и имат усещането, че се познават добре. На базата на това предполагат, че и разбиранията и очакванията им за първите години от живота с новия член на семейството ще са еднакви. Разочарованието може да е голямо след раждането на детето, когато се установят разминаванията между партньорите. Това е един критичен момент, когато е по-трудно те да се изговорят и уеднаквят, период, в който реактивността е много по-силна.

Ето защо е важно още преди самото раждане, в началото на бременността и дори преди това, да се споделят представите  и очакванията на двамата души в двойката за това как ще върви животът им по време на бременността и след раждането. Могат да бъдат обсъдени въпроси като ролята на всеки от родителите в живота на бебето, участието на роднините, евентуално справяне със следродилна депресия, очаквания за бита в ежедневието и т.н.

Майката и бащата

Нещо, което също помага за съхраняването на взаимоотношението в двойката е знанието, че в първата година от живота на детето най-важната житейска функция на майката е да удовлетвори всяка нужда на бебето, още преди то да я е изразило. Това е трудно особено в период на възстановяване след раждане. Затова е необходимо, за да може майката да е в състояние да откликне пълноценно на бебето, бащата да се грижи за нейните нужди. Заради уязвимия период, в който са, майките правят регрес и не винаги желанията, реакциите им са, както са били преди. Това не би трябвало да има значение за бащите. Нужно е да се грижат максимално всеотдайно за половинките си, за да могат те от своя страна да се грижат възможно най-спокойно за бебето.

Това, което би съхранило връзката в този момент, е бащата да приоритизира пред всичко друго комфорта и спокойствието на майката, дори пред себе си, а тя да приоритизира пред всичко друго  нуждите на бебето, дори пред себе си. Това е основата, на която расте едно спокойно бебе, което ще им позволи след около година да възвърнат почти изцяло обичайните си взаимоотношения.

Ако срещате затруднения с адаптацията към появата на новия живот, ако взаимоотношенията с половинката ви са се влошили, не се колебайте да потърсите помощ.

Продължение на темата можете да прочетете във втората част на статията.

Аз съм Марина Стойчовска, психотерапевт с над десет годишна практика в консултирането. Всеки, свързал се с мен през Forumzdrave.bg, може да се възползва от една безплатна опознавателна среща, в която ще поговорим за нещата, които го тревожат.


Автор: Марина Стойчовска

За контакти: 0886 735 585

Фейсбук: https://www.facebook.com/psychologycenteramarna/

Уебсайт: https://www.amarna-bg.com/

Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

blank

Марина Стойчовска е завършила СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Клинична и консултативна психология”, като се специализира в областта на психотерапията. Създава “Кабинет за психологически консултации и психотерапия Амарна” през 2009г. с цел да помага и подкрепя хората в справянето им с различни проблеми и трудности чрез: индивидуално консултиране и психотерапия; групи за личен опит по психодрама; семинари и курсове; групи за тийнейджъри.

Follow

43 posts