Публикувано на

8 мита за метода на хипноза

метода на хипноза

Хипнозата предизвиква любопитство, притеснения, тревога, желание…въобще противоречиви чувства. Всеки е чувал за хипноза, но дали това, което се знае за нея, е истина? Дали информацията, с която разполагаме, е пълна? По-долу са описани някои от най-разпространените митове и предразсъдъци за хипнозата. Посочена е и работната дефиниция за нея и всъщност какво представлява тя в действително, опасна ли е и с какво може да помогне.

Какво означава „Хипноза“?

Това е интензивно вглъбяване, позволяващо на хипнотизирания да използва максимално вродените си способности да контролира сетивата, паметта и телесните си функции. Въпреки че по време на хипноза концентрацията на внимание е висока, се изключват някои сетивности. Усещането е както, когато сме в просъница.

Хипнозата е полезен психотерапевтичен метод, тъй като по време на транс психичните ни защити отслабват и имаме достъп до несъзнаваното. Ако „посеем“ в него полезни твърдения (постхипнотични внушения), те в последствие оказват влияние без да се полагат усилия. Ако например имаме постхипнотично внушение: „Спокоен съм, когато виждам паяци.“, дори да сме имали фобия от тези насекоми, при следващ сблъсък с паяк, ще сме наистина спокойни и то без усилия на волята, без да се налага да се борим със страха. Просто страх няма да има.

Хипнозата има няколко етапа.

 1. Въвеждане в хипноза – това е моментът, в който човек от будно състояние преминава в състояние на транс.
 2. Задълбочаване на хипнозата – при този етап се задълбочава трансът максимално много, защото най-добрите терапевтични ефекти се получават при по-дълбока хипноза.
 3. Постхипнотични внушения – това е етапът на терапия и интервенция на проблема и полагане в несъзнаваното на внушения, които биха били полезни за клиента по отношение на трудностите му.
 4. Извеждане от хипнозата  – връщане от състояние на транс в будно състояние.

За всички тези етапи има богат набор от техники. Тъй като хипнотерапията е краткосрочна (между една и пет срещи), клиентът се обучава да прави автохипноза и да прилага сам върху себе си техниките, които са му полезни.

Митове за метода на хипноза:

Но колкото и информация да има напоследък за този психотерапевтичен метод, все още съществуват предразсъдъци. Ето някои от тях:

 1. Под хипноза човек губи контрол – най-големият страх на хората е да не загубят контрол и някой да не злоупотреби с тях, докато те са безпомощни. Представят си как изтръгват от тях тайна информация или как ги карат да правят неща, които по принцип не биха направили.
 2. Под хипноза човек може да заспи и да не се събуди-друг страх на хората е, че ще си останат завинаги в състояние на транс и това ще им навреди неминуемо.
 3. Липса на спомени – хората често си представят, че когато си под хипноза, се случва нещо, а после се губи спомен за него и никога не се възстановява. Така хипнотизираният не знае какво са правили с него.
 4. Хипнозата е доказателство за минали животи – хората си мислят, че под хипноза могат да разберат повече за миналите си животи и това е доказателство, че такива има.
 5. Всички хипнотизатори имат махало – образът на хипнотизатора често е описван като ексцентрик, който носи във вътрешния си джоб махало и това е задължителен елемент от хипнозата.
 6. Човек може да бъде хипнотизиран дори и да не иска – представата на хората е, че хипнотизирането е лесно и дори човек да няма желание за това, с някакъв трик все пак е възможно, ако самият хипнотизатор си го е поставил за цел.
 7. Хора с определен характер не могат да бъдат хипнотизирани – има вярване, че ако някой е контролиращ и властен, ако е подозрителен и недоверчив, той трудно би изпаднал в транс. И обратното-ако някой е доверчив, наивен, добродушен, съобразяващ се, ще бъде хипнотизира лесно.
 8. Под хипноза може да стане нещо много лошо с хипнотизирания и той да се увреди безвъзвратно.

Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

Фейсбук: https://www.facebook.com/psychologycenteramarna/

Уебсайт: https://www.amarna-bg.com/

За контакти: 0886 735 585

Автор: Марина Стойчовска, психотерапевт

blank

Марина Стойчовска е завършила СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Клинична и консултативна психология”, като се специализира в областта на психотерапията. Създава “Кабинет за психологически консултации и психотерапия Амарна” през 2009г. с цел да помага и подкрепя хората в справянето им с различни проблеми и трудности чрез: индивидуално консултиране и психотерапия; групи за личен опит по психодрама; семинари и курсове; групи за тийнейджъри.

Follow

18 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.