Публикувано на

Моята веган история

веган история
Днес в рубриката ни ,,Лични истории за здравословен живот” ще ви запознаем със слънчевата Албена Качамакова. Тя е завършила начална и предучилищна педагогика в Софийския университет. Има 10 години професионален опит в своята област. В момента е преподавател в начално частно училище Izzi Science for Kids  с двуезично образование и фокус върху наукатa. Бени е преминала към веганство преди две години, сама приготвя своето здравословно меню, обича децата, книгите, фотографията, катеренето, животните и планините.

Кога, как и защо избра да преминеш към веганството като философия и начин на живот?

Всичко около нас се променя – средата, технологиите, потреблението, условията, децата. В този толкова динамичен и бързо развиващ се свят, сред все повече хора и по-малко природа, е неприемливо и дори застрашаващо бъдещето ни, ако останем със старите хранителни навици и не променим начина си на живот. Осъзнавам това отдавна и всеки ден се стремя да живея по-екологично. Защото освен нашето тяло, наш дом е и планетата. И както се грижим за себе си, така е реднo дa се погрижим и за нея. Може би най-екологичната ми постъпка беше именно да стана веган : веган за планетата, за животните, за баланса в живота. Отпечатъка, който оставяме като потребители и консуматори, е изключително застрашаващ планетата ни. Животински видове изчезват, горите намаляват, океаните и почвите са замърсени, глобалното затопляне и високите температури се покачват все по-бързо. Всеки от нас трябва да се замисля за това, всеки ден –  като например, когато пазарува дрехи, поредния продукт в опаковка за еднократна употреба, дори само минерална вода, която всъщност стимулира производството на още пластмаса. Да бъдеш човек и да се отнасяш с уважение към всичко живо осъзнавам, че не е равно на това да консумираш животни или да стимулираш отделянето на малки от майки – като пък пиеш млякото им например. Иначе стъпката ми беше рязка. Една сутрин се събудих и реших, че е време за действие. Консумирах всичко животинско, но един слънчев януари, преди близо две години спрях да ям месо, млечни, да използвам козметика, тествана върху животни, да нося кожени дрехи и т.н. Повлияха на избора ми много статии, няколко филма и ценни за мен книги. Най-големите ми мотиви бяха чисто екологичен и етичен – любовта ми към животните и към планетата Земя.

Как се чувстваш сега физически и психически и каква е твоята основна мотивация?

Моята история

Чувствам се добре. Хубаво е да си осъзнат, да знаеш защо и за какво го правиш, да имаш не просто цел, а да гледаш малко по-отвисоко, не само в собствената си чиния и с мисъл за себе си. Чувствам се енергична, здрава и щастлива от моя избор. Бих била още по-щастлива и ако повече хора осъзнаят нуждата от промяна – да консумират необходимото, да живеят по-отговорно и да бъдат по-малко егоисти, и по-екологични.

Как обогатяваш своето меню и си набавяш необходимото желязо, витамин B 12 и калция,  които често са в недостиг при този тип хранене?

Храня се много балансирано и разнообразно, обичам да експериментирам в кухнята. Харесва ми да опитвам нови продукти и да смесвам различни и интересни съставки. Бобовите култури са богати на желязо, консумирам всяка седмица по няколко пъти различни такива – нахут, боб, леща, грах.  Те са изключително богати на протеини и ценни за тялото вещества. Много често в салатата си добавям и спанак, който е един много важен компонент в менюто на всеки веган и вегетарианец.

Избирам често и варианти на заквасено кашу, богати на пробиотични бактерии, желязо, магнезий и цинк. Олеиновата киселина в кашуто е здравословната алтернатива на наситените мазнини в стандартните млечни продукти, отговорни за високите нива на нездравословен или ,,лош” холестерол. Броколите, аспержите, червеното цвекло са полезни източници на желязо, те също присъстват постоянно в моето меню. В цитрусите  освн желязо, има и много други полезни витамини и минерали. Често на закуска си приготвям прясно изцеден сок и го пия в движение, преди обяд. Обичам да си приготвям и домашен хляб с лимец и семена.

Включваш ли в менюто си ядки, които са особено важни за един здравословен режим?

Много обичам  всякакви ядки: сурови, които накисвам предварително за няколко часа във вода. В кашуто, слънчогледовите семки и кедровите ядки също има желязо и витамини от групата B. А те са чудесно допълнение към всяка салата. Включвам по около 30 грама ядки и в междинните си закуски.

здравословна салата

Знаем, че много обичаш всекидневно да приготвяш своята храна, която да е здравословна, разнообразна и полезна. Ще споделиш ли с нас твоята любима/и рецепта/и?

веган пица

С най-голямо удоволствие. Много обичам смутита, защото се приготвят много бързо и лесно. Старая  се да използвам повече сезонни плодове и зеленчуци,  винаги добавям ядково мляко и чия, ако е плодово. Хапвам постоянно салати, но харесвам много веган бургери и пици. Може да ме последвате в Instagram, където споделям всички мои кулинарни приключения и различни веган рецепти – https://www.instagram.com/illusion.benny/ .

Много ти благодарим, че прие да участваш в нашата рубрика и ти пожелаваме успех във всяко твое начинание!

И аз благодаря за възможността да споделя моята, вярвам, интересна история с читателите на тази изключително успешна здравна платформа. Бъдете здрави!