Публикувано на

За зрението и слънчевите очила

Ролята на слънчевите очила далеч не се заключава в това да са неизменен аксесоар към тоалета. Оказва се, че очилата са от ключово значение за поддържане доброто здраве на очите и околните тъкани. Зрението ни е възможно благодарение на светлината, но тя може да се окаже опасна при някои обстоятелства.

Какви са ползите от носенето на слънчеви очила?

Също както UV лъчите увреждат кожата, те могат да бъдат опасни за роговицата и лещата на окото. UV радиацията увеличава риска от катаракта и дегенерация на макулата. Други последици от UV лъчите включват птеригиум и пингвекула. Птеригиум се появява, когато конюктивата прораства в роговицата. Пингвекула е поява на видоизменена тъкан с жълтеникав свят върху бялата част на окото.

Слънчевата светлина, която се отразява от повърхности като сняг, вода и пясък може да бъде особено опасна.

Фотокератинитът е изгаряне на роговицата, известно още като снежна слепота. Както предполага името му засегнатите обикновено са скиори и сноубордисти. При подходящо лечение от специалист състоянието отминава бързо, но е достатъчно неприятно за да развали почивката ви.

Слънчевите очила играят много важна роля за протекция на околоочните тъкани. Както е добре известно – кожата под очите и на клепачите е изключително чувствителна и нейната протекция може да ви спести редица неприятни последици, както и развитие на кожен рак.

Трябва да се подчертае още, че слънчевите очила предпазват от базален и сквамозен карцином, както и от меланома. Редовното носене на слънчеви очила намалява образуването на бръчици тип пачи крак и от несвойнствено задебеляване на кожата, причинено от UV лъчите.

Също както слънцезащитния крем, очилата трябва да се носят по всяко време от годината, когато има силно слънцегреене. Очите са също толкова беззащитни в борбата си със силното слънце, както и непротектираната кожа.

Слънчевите очила са изключително важни за децата, чиито зрителни органи са все още в процес на развитие.

Увреждането на очите от слънцето се натрупва във времето, поради което е добре да си изградите навик да ги носите редовно от ранна възраст.

Протекцията на вашите очи започва с правилния избор на очила. Ето и няколко съвета от специалистите.

Търсете цялостна UVA и UVB протекция.

Изберете очила, които да притеждават изброените характеристики.

  • Лещите блокират 99% или 100% от UVB и UVA лъчите
  • UV 400 протекция- лещите блокират слънчевите лъчи с дължина до 400 nm, което означава, че очите ви са защитени дори от най-късите UV лъчи.

Покритието, което блокира UV радиацията е безцветно, което означава, че по-тъмния цвят на лещата не ни носи по-висока защита. За сметка на това нюансът играе ключова роля в начина, по който окото възприема средата.

Розовите и жълтеникави нюанси могат да ни затруднят да забележим смяната на цветовете на светофара. Сиви, зелени и кафеви лещи на слънчевите очила са по-добра идея, когато сме зад волана.

Търсете поляризиращи лещи, ако прекарвате повече време сред водни басейни. Поляризиращите лещи намаляват блясъка, който се образува при отражението на светлината в настилка или водни повърхности.

Недостатъците на поляризиращите стъкла са, че е възможно да имате затруднение при четене от мобилния телефон, GPS или какъвто и да е дисплей с течни кристали.

Внимание!

Поляризацията няма нищо общо с UV протекцията. Винаги проверявайте характеристиките на очилата, които закупувате, за да се уверите в наличието на UV протекция.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене.

За контакти: Тел: 0884-789-278 / уебсайт: https://www.vitanaturale.eu/

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.