Публикувано на

За сухата кожа има спасение

Зимата е сезон, в които една дама със суха кожа трябва да се грижи с особено внимание. Този тип кожа е много по – податлив на студ, вятър и други стресови фактори на околната среда.

Сухата кожа обикновено  е  проблем, засягащ по – често представителките на нежния пол в напреднала възраст. Но напоследък се забелязва тенденция  от този тип кожа да се оплакват и  все по – млади момичета. Оказва се, че неправилната или недостатъчната грижа за сухата кожа, може да доведе до неприятни последици като сърбеж, лющене, опънатост и поява на фини линии от по – ранна възраст.

Производството на мазнини с течение на възрастта намалява. От друга страна, съединителната тъкан изтънява и производството на влага също е по – ниско. Недостатъчното съдържание на урея, също може да е причина за една суха кожа. Понякога неподходящите кремове могат да изсушат допълнително вашата кожа и затова е важно да сте наясно със състава на крема, който използвате.

Първата стъпка, за да изглежда и да се чувства добре вашата кожа, е почистването. Все още много дами почистват кожата си със сапун, но това не е правилно.

1. Замяната на сапуна с тоалетно мляко или лосион с мазна основа е първата стъпка към по – хубавата кожа.

2. Ако кожата се  зачервява или се лющи, то вие трябва да изберете крем с по – високо съдържание на мазнини.

3. Колд кремовете от различните марки медицинска козметика, са много подходящ избор за зимния сезон.

4. Консумирането на повече вода важи с огромна сила за представителките със суха кожа.

5.  Кремовете с арганово масло са страхотен избор за по – красива и млада кожа. Маслото от арган е изключително богато на ненаситени мастни киселини, витамини А и Е, както и т.нар. стеролини, които от своя страна помагат при екземи и възпаления и съхраняват влагата в кожата. Кремовете с арган помагат при дехидратация и загуба на еластичност. Антиоксидантният ефект на аргана е много важен в борбата с вредните външни влияния и стареенето на кожата.

6. Не прекалявайте с миенето на сухата кожа с вода и не използвайте продукти, които съдържат алкохол.

7. Маслата от бадем и авокадо, също са особено полезни за сухата кожа. В комбинация с урея, вашата кожа ще бъде отново гладка, хидратирана и свежа.

Грижете се за кожата си ежедневно и правилно и ще бъдете изумени от резултатите!

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.