Публикувано на

Солариумът – полезно и приятно или…?

Солариумът днес  е харесвана и предпочитана услуга. 10-15 минутните посещения са свързани с много приятни емоции и с придобиването на така желания от всички нас тен по бърз и ефективен начин. Но има някои неща, които не трябва да се забравят.

Именно ултравиолетовата светлина има фотобиологично действие. Тя променя структурата на кожата и оказва влияние върху метаболизма на епидермиса. UV – лъчите изменят клетъчната кинетика, оросяването и най-вече спомагат за синтеза на меланин – пигментът, които предизвиква потъмняването на кожата. UVA лъчите имат най-голямо значение за меланопродукцията – те проникват по-  дълбоко от UVB лъчите и в по-голяма степен стимулират натрупването на тена.  Но освен красивия и привлекателен тен, UVA лъчите допринасят и за по-бързото състаряване на клетките. UVA лъчите произвеждат и т.нар. “свободни радикали”/изключително реактивоспособни молекули, които водят до активирането на туморен процес/. Именно тези лъчи са най-честия “виновник” за образуването на някои от трите вида кожен рак – бaзалноклетичен, спицоцелуларен и най-злокачествения – меланомата.

Предимствата на соларуима  все пак са налице – медицинското значение на соларната радиация е важно при лечението на някои болести като остеопороза, сезонната депресия и на много други кожни заболявания, а също намалява кръвното налягане и терапевтично повлиява някои видове мускулни болки.

Други плюсове на солариума са : пести време, независим е от външните условия, а също така солариумната радиация може да бъде контролирана в зависимост от индивидуалните нужди на типа кожа, докато при естественото слънцеизлагане това е невъзможно. Ако сте с много светла кожа, няколко сеанса могат да ви помогнат и подготвят, преди същинската почивка на море или планина.

Вредите от солариума все пак не са малко и самата солариумна радиация не е безвредна, тя може да доведе до развитие на форма на кожен рак. Неправилната експлоатация може да доведе до сериозни изгаряния, които не само са неестетични, но водят и до нездравословни ефекти.

Важно е преди да посетите избрания от вас салон със солариум, да бъдете посъветвани от специалист, които да определи вашия тип кожа и да състави индивидуална програма с броя посещения и да препоръча подходяща козметика, която да предпазва и да хидратира кожата след активното нагряване. Разбира се, програмата трябва да бъде стриктно спазвана от вас и да не се престоява повече от 20 минути в солариума, защото така увеличавате възможностите за неблагоприятни и нежелани ефекти. Много е сериозен и въпросът със солариумните плочи, техните защити и особено тези в горната част, които облъчват лицето. Кожата на лицето ни е най-деликатна, нежна и чувствителна, за това за нея трябва да се грижим най-много. Горните соларни плочи трябва да могат да се регулират, за да намалим риска от изгарания, специалните очила, които да предпазят очите ни са също задължителен аксесоар за солариума.

Интересен факт за солариума  е че той е забранен в някои Европейски страни,а също и в някои щати на Америка, като в повечето от тях забраната е за непълнолетни, защото за подрастващите е изключително важно естественият слънчевият капитал на кожата да бъде запазен.

И разбира се, както с всичко, което оказва влияние на външния ни вид, и най-вече на здравето ни, трябва да се подхожда сериозно и умерено. Нека се радваме на изкуствените лъчи от солариума, но да не подценяваме и опасностите, които крие, да не прекаляваме с продължителността и с броя посещения, за да запазим нашата кожа здрава и красива, защото тя е естествения ни ‘щит’ от околната среда.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

159 posts

Напиши коментар
  1. Няколко посещения преди морето да се подготви кожата не са ли полезни?

  2. Да, няколко посещения няма да ти навредят, освен ако не продължат прекалено дълго. Много е важно постепенно да се увеличава времето, което ще прекараш в солариума.

  3. Да, няколко посещения няма да ти навредят, освен ако не продължат прекалено дълго. Много е важно постепенно да се увеличава времето, което ще прекараш в солариума.

  4. Няколко посещения преди морето да се подготви кожата не са ли полезни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.