Публикувано на

Слънчева алергия – симптоми и лечение

Какво е слънчева алергия?

Слънчевата алергия е реакция на имунната система към слънцето. Тя може да се появи на всяка възраст, но най-често засяга хора между 20 и 40 години. Обикновено се проявява в началото на пролетта, когато тялото ни се докосва от първите топли слънчеви лъчи и в разгара на лятото, когато сме на море и имаме пряк досег до жарките слънчеви лъчи. Слънчевата алергия на практика е защитен механизъм на кожата, която „усеща“ как вредните ултравиолетови лъчи образуват радикали върху нея. Слънчевата алергия „сигнализира“ да предпазваме кожата си от вредните лъчи на слънцето. От нея страда повече от 20% от населението на Земята. Бялата раса е най-силно засегната.

Някои специфични проявления на слънчевата алергия включват:

*Полиморфно светлинно изригване

Това е най-често срещаната фотодерматоза. Жените са засегнати два пъти по-често от мъжете. Симптомите включват сърбеж, папули, екзематозни плаки и везикули, често с някои уртикарии. Варира като тежест и се появява около 24 часа след излагане на слънчева светлина.

*Хроничният дерматит е рядко състояние. Засяга основно мъже в средна възраст и по-възрастните. Симптомите му включват зачервени плаки със светъл кръг около откритата кожа. Той е по-изявен през лятото, но може да стане целогодишен.

*Слънчевата уртикария също е рядко състояние. Уртикаричните плаки се появяват минути след излагане на слънчева светлина. Има сърбеж, парене и зачервяване. Обикновено е засегната изложената кожата, но може да се появи върху области, неекспонирани, ако се носят тънки дрехи. Възможно е да има засягане на лигавиците на езика и подуване на устните. Обривът изчезва след като се преустанови излагането на кожата на слънце.

*Актиничното пруриго е друго рядко състояние, което претендира да е с фамилна обремененост. Това състояние рядко се наблюдава в Европа и Азия, а е по-характерно за Централна и Южна Америка. Засяга по-често деца с проявление на папули и ексфолиация на частите от кожата, който са изложени на слънце. Конюнктивата и устните също могат да бъдат засегнати.

Признаци и симптоми

Симптомите на слънчева алергия могат да варират при различните пациенти, но най-често включват: зачервяване, сърбеж, болка, подутини или мехури, лющене на кожата, образуване на крусти и кървене. Симптомите обикновено засягат само тази част от кожата, която е била в директен контакт със светлината и се появяват след няколко минути до няколко часа по късно. Симптомите могат да включват също:

* розови, надигнати над кожата петна, които много силно парят и щипят

*яркочервени обриви, излъчващи топлина, често обривите се съпровождат с повишавана температура

*червени везикули и папули с много силен сърбеж

Ако симптомите са сериозни или продължават няколко дни задължително се консултирайте със специалист!

Рискови фактори:

 1. Излагането на някои конкретни вещества, съдържащи се в парфюми, лекарсвени мехлеми и дори в самите слънцезащитни продукти могат да предизвикат слънчева алергия
 2. Приемът на някои лекарства може да направи кожата чувствителна: тетрациклинови антибиотици, ретиноиди, антихистамини и много други.
 3. Наличие на съпътстващо кожно заболяване – атопичен дерматит или друг тип дерматит може да повиши риска от поява на алергия.
 4. Наследствени фактори – Някои хора имат наследствена предразположеност към проява на слънчева алергия, която се дължи на генетични фактори.

Как можем да се предпазим?

*Избягвайте часовете в които слънчевата светлина пада почти под прав ъгъл върху повърхността и тогава филтриращите свойства на атмосферата са най-малки.

*носете светли дрехи по възможност по дълги, за да не се излагате на пряката слънчева светлина

Избягвайте рязкото излагане на силна слънчева светлина. Правете неколкократни кратки слънчеви бани преди разгара на летния сезон за да може кожата ви да свикне с UV лъчите.

Използвайте слънцезащитен лосион с минимум 30 SPF като нанасяте на всеки два часа и след всяко излизане от водата.

*Задължително е използването на слънцезащитен лосион за алергична кожа. Дори да имате качествен лосион с много висок фактор, ако не е хипоалергичен, може да няма никакъв ефект срещу неприятния обрив. Причината е, че понякога чувствителната кожа реагира на някои съставки на мазилата, които проникнат дълбоко в отворените от горещината пори.

Лечение

Леките форми на слънчева алергия отминават от само себе си след няколко дни, ако избягвате слънчевата светлина. При по-тежките случаи се налага използване на кортикостероиди локално или перорално. При някои хора реакцията е толкова силна, че не трябва да се излагат на директна слънчева светлина без облекло за продължително време. При хронични случаи на алергия вашият лекуващ лекар може да препоръча фототерапия. Чрез нея кожата постепенно привиква към слънчевата светлина като се прилагат нагревки с със специална UV лампа за целта за период от няколко седмици. Особено важно е кожата да бъде достатъчно овлажнена за да се облекчи състоянието – прилагайте хипоалергични овлажняващи кремове за целта. Крем, съдържащ алое вера също помага много при слънчеви алергии.

Някои най-често използвани хомеопатични лекарства за слънчева алергия са:

 • Апис – розови, надигнати над кожата петна, които много силно парят и щипят, облекчават се от студени компреси
 • Беладона – яркочервени обриви, излъчващи топлина, често обривите се съпровождат с повишаване на температурата
 • Муриатикум ацидум – червени везикули и папули с много силен сърбеж
 • Натрум мур – слънчевата алергия се влошава особено на морския бряг, склонност към различни кожни заболявания – уртикария, екзема, акне, херпес, кожни и дихателни алергии
 • Пулсатила – тънка ливидна кожа, много чувствителна към много топло и много студено – тенденция към слънчеви изгаряния и слънчеви алергии през лятото и към лесно измръзване през зимата; трудно храносмилане на мазни храни, УНГ и урогенитални инфекции с жълтозелени секрети
 • Сулфур – тежка слънчева алергия с непоносимо парене и сърбеж, който се влошава от миене и топлина, кожата и кожните отвърствия на тялото са склонни към лесно зачервяване, разнообразни кожни обриви и алергии, не понася топлината.
 • Хиперикум – жълтият кантарион има съвсем различно действие, когато се взима под формата на билков или хомеопатичен препарат. Билковите лекарства, съдържащи жълт кантарион, следва да се избягват през лятото, защото правят кожата по-уязвима на слънчевите лъчи, докато хомеопачните разреждания на тази билка са чудесно лечение на слънчевата алергия. Те правят кожата по-устойчива на УВ лъчите.

За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Напиши коментар
 1. Учените доказват, че слънцето е колкото полезно, толкова и вредно, затова трябва да умеем сами добре да се защитаваме от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.