Публикувано на

С любов към нежната бебешка кожа

Още от раждането, кожата играе особено важна – едновременно физиологична и психологична роля. Тя е нашият първи език, нашата връзка със света. Основната й роля е да предпази организма от механични въздействия, от загуба на вода, топлоизолацията и регулиране на телесната температура, както и като рецептор за част от сетивата ни. Да не забравяме и факта, че именно кожата е най-големият орган в човешкото тяло и грижата за нея е от голямо значение.

Кожата на новороденото е особено чувствителна.

По-нежна и по-уязвима от тази на възрастните, тя лесно може да се възпали. Ето защо, бебешката кожа не може пълноценно да изпълнява защитната си функция и остава уязвима. Кожата на бебето, на която всички ние ‘завиждаме’, е особено деликатна. Tрябва да се съобразяваме с тази чувствителност, върху която могат да окажат въздействие и неподходящи козметични продукти, твърдата чешмяна вода, студ, вятър, замърсявания, слънцето, протриването от прекалено стегнати дрешки и много други фактори. Кожата на бебето винаги трябва да бъде обгърната с нежност.

Хигиенните нужди, особено къпането и смяната на пелени, са привилегировани моменти с Бебето.

Обединявайки функцията на кожната хигиена с емоционалния живот на бебето, се създават многобройни мигове на нежност, любов и привързаност.

Тоалет на бебето

Къпането трябва да бъде момент на истинска наслада и игра за бебето. Оставете го да плиска във ваната. Не го лишавайте от това удоволствие, от радостта да си играе с водата, дори това да ви струва мокър под в банята.

 • Температурата на водата във ваничката трябва да бъде 36-37 градуса, помещението да е със стайна температура, а къпането да продължи не повече от 5 минути.
 • Умерено пълнете ваната с вода.
 • Изплакнете нежно бебето, за предпочитане директно с ръка, като обърнете специално внимание на кожните гънки.
 • Косата на бебето трябва да се мие два или три пъти седмично. Използвайте специален бебешки шампоан, който не дразни очите.
 • Изсушете внимателно, без да търкате.
 • Почистете очите с тампонче, напоено с чиста вода или физиологичен разтвор.
 • При почистване на ушите не използвайте памучни клечки (освен ако не са специални – с ограничител), а почистете само ушната раковина (външното ухо)
 • Никога не оставайте бебето само в коритото или на масата за повиване и винаги имайте под ръка козметични продукти, кърпа, пелени, дрешки.

Къпането вечер има успокояващ ефект и може да помогне за по- лесното му заспиване и здрав сън.

Грижа за кожата след баня

Необходимо е да осигурите ежедневна защита на деликатната бебешка кожа и най-вече на зоните, които са изложени на външни агресивни въздействия (ръце, лице).

 • Изберете нежен хидратиращ крем за след баня, които успокоява и защитава кожата, за да засили естествените бариерни функции на епидермиса на бебето
 • Преди нанасянето на крема настанете удобно бебето на спокойно и топло място

Започнете с масаж на гърба, продължете към крайниците, торса, корема и накрая лицето.

Млечни корички (крусти по скалпа)

Мазните корички върху скалпа (сквами) се образуват от пюхиперсекрецията на мастните жлези през първите седмици след раждането, а понякога и по-късно. Те са често срещани и напълно безвредни за бебето. Препоръчително е да се отстраняват с помощта на специална четка, но предварително омекотени със специфичен за целта продукт. В случай, че коричките не изчезнат или се умножат, използвайте медицински крем.

Защита от слънцето

Слънцето е необходимо за здравия растеж и доброто състояние на малкото дете, но прекомерното излагане на слънце, може да причини топлинен удар или слънчево изгаряне, а също така може да има сериозни последствия, когато детето порасне. Кожата има своя биологичен часовник и помни всички слънчеви лъчи, погълнати още от детска възраст, за това:

 • Не излагайте бебето на слънце, преди да е навършило 3 години.
 • Когато е на слънце, винаги му слагайте шапка.
 • Никога не го излагайте без суха тениска.
 • Изберете му подходящи слънчеви очила.
 • Избягвайте излагането на слънце в часовете, когато то е най-силно – между 12 и 16 часа.
 • Преди да излезете на разходка или да отидете на плаж, нанесете продукт с висока слънчева защита (spf 50+).
 • Нанасяйте често слънцезащитния продукт (особено след къпане в морето).
 • Бъдете внимателни, слънчевите лъчи действат дори през облаците.
 • Използвайте чадър за слънчева защита на бебето.
 • Засилете консумацията на течности.

Надяваме се, горепосочените съвети да са ви били от полза. Успех и на добър път!

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.