Публикувано на

Акнето-какво ни казва за здравето

Понякога смятаме, че причината за появата на акне се крие в хормоналния дисбаланс. Но това не винаги е така.

Лицето ни разкрива не само нашите емоции, но и здравословното ни състояние. Някои лекари могат да определят даден здравословен проблем само с поглед върху лицето, като направят диагностика чрез лицев анализ.

Анализ на лицето може да бъде пътят за разкриване на причините за проблемите по кожата и тялото. Това е популярен метод в грижата за кожата чрез фокусиране на определени зони на лицето.

Акнето може да сочи към връзки с други здравословни проблеми.

Какво означава ако имате възпаления главно в тези зони:

  1. Чело:  Започнете да пиете колкото се може повече вода, ако забележите, че акнето се разпространява в тази област. Главната причина се крие в лошото храносмилане, дехидратация и натрупване на токсини.  Пиенето на вода ще ви помогне да се изчистите от токсините. Нуждаете се от поне 2 литра вода на ден, да намалите приема на мазнини, а също да избягвате газираните напитки и тези, които съдържат кофеин. Препоръчва се консумацията на билкови чайове, особено зелен чай.
  1. Т-зона: Това е районът между веждите – там където започва носът, свързан е с черния дроб. Акнето в тази зона може да означава проблеми с черния дроб и неправилното му функциониране. Препоръчва се да не консумирате алкохол, мазни и млечни храни. Наблягайте на повече въглехидрати, редовно консумирайте плодове и зеленчуци.
  1. Около очите: Зоната около очите е във връзка с бъбреците. Всичко, което се появява около очите, включително тъмните кръгове означава, че бъбреците не функционират правилно. Дехидратацията също е възможна причина и тук решението е да пиете повече вода.
  1. Бузи: Бузите са разделени на две части – долни и горни. Горната буза е свързана с белия дроб, акнето тук най-често е причинено, когато вие вдишвате замърсен въздух или пушите. Ако сте в силно замърсена среда, вероятно това е предизвикало възпаленията в тази област. Употребата на мобилен телефон може да влошава проблема, тъй като замърсяванията по него са в чест контакт с кожата точно в тази област и водят до запушване на порите. Сменяйте по-често калъфката на възглавницата си и се опитвайте да не спите на засегнатите зони. Яжте повече зеле, кълнове и тиква. Долните бузи пък индикират лоша дентална хигиена. Ако имате някакви проблеми в устната кухина, особено с венците, това ще бъде ясно забележимо. Поддържайте зъбите си здрави чрез редовно миене – два пъти дневно, като не забравяте и междузъбното пространство. Избягвайте газираните напитки и сладките продукти.
  1. Нос: Носът е свързан със сърцето. Подутият нос показва, че кръвното налягане е повишено. Ако имате такъв тип нос ,избягвайте употребата на енергийни напитки. Намалете консумацията на сол и започнете да приемате по-често плодове и зеленчуци. Комбинацията Омега-3 мастни киселини, Витамин B6 и Витамин B12 също е определяща за здраво сърце.
  1. Брадичка: Брадичката е свързана с тънкото черво. Намалете консумацията на мазни и млечни продукти. Акнето в тази област говори за това, че не се храните здравословно, приемайте повече плодове и зеленчуци, намалете нездравословната храна. Добавете повече фибри към вашата диета.
  1. Шия: Възпаленията под брадата, в зоната на врата, могат да бъдат причинени от бактериална инфекция – външна или вътрешна. Започнете да пиете повече вода и дайте възможност на тялото си да се отпусне и да си почине за известно време.

Не забравяйте, че това е общ наръчник за честите причини за появата на акне в съответните зони. Най-добрият начин за справяне с медицински проблеми, какъвто е и акнето, е да се обърнете към лекар или дерматолог (в случай на кожни такива) за поставяне на точна диагноза.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts