Публикувано на

Акнето-какво ни казва за здравето

Понякога смятаме, че причината за появата на акне се крие в хормоналния дисбаланс. Но това не винаги е така.

Лицето ни разкрива не само нашите емоции, но и здравословното ни състояние. Някои лекари могат да определят даден здравословен проблем само с поглед върху лицето, като направят диагностика чрез лицев анализ.

Анализ на лицето може да бъде пътят за разкриване на причините за проблемите по кожата и тялото. Това е популярен метод в грижата за кожата чрез фокусиране на определени зони на лицето.

Акнето може да сочи към връзки с други здравословни проблеми.

Какво означава ако имате възпаления главно в тези зони:

  1. Чело:  Започнете да пиете колкото се може повече вода, ако забележите, че акнето се разпространява в тази област. Главната причина се крие в лошото храносмилане, дехидратация и натрупване на токсини.  Пиенето на вода ще ви помогне да се изчистите от токсините. Нуждаете се от поне 2 литра вода на ден, да намалите приема на мазнини, а също да избягвате газираните напитки и тези, които съдържат кофеин. Препоръчва се консумацията на билкови чайове, особено зелен чай.
  1. Т-зона: Това е районът между веждите – там където започва носът, свързан е с черния дроб. Акнето в тази зона може да означава проблеми с черния дроб и неправилното му функциониране. Препоръчва се да не консумирате алкохол, мазни и млечни храни. Наблягайте на повече въглехидрати, редовно консумирайте плодове и зеленчуци.
  1. Около очите: Зоната около очите е във връзка с бъбреците. Всичко, което се появява около очите, включително тъмните кръгове означава, че бъбреците не функционират правилно. Дехидратацията също е възможна причина и тук решението е да пиете повече вода.
  1. Бузи: Бузите са разделени на две части – долни и горни. Горната буза е свързана с белия дроб, акнето тук най-често е причинено, когато вие вдишвате замърсен въздух или пушите. Ако сте в силно замърсена среда, вероятно това е предизвикало възпаленията в тази област. Употребата на мобилен телефон може да влошава проблема, тъй като замърсяванията по него са в чест контакт с кожата точно в тази област и водят до запушване на порите. Сменяйте по-често калъфката на възглавницата си и се опитвайте да не спите на засегнатите зони. Яжте повече зеле, кълнове и тиква. Долните бузи пък индикират лоша дентална хигиена. Ако имате някакви проблеми в устната кухина, особено с венците, това ще бъде ясно забележимо. Поддържайте зъбите си здрави чрез редовно миене – два пъти дневно, като не забравяте и междузъбното пространство. Избягвайте газираните напитки и сладките продукти.
  1. Нос: Носът е свързан със сърцето. Подутият нос показва, че кръвното налягане е повишено. Ако имате такъв тип нос ,избягвайте употребата на енергийни напитки. Намалете консумацията на сол и започнете да приемате по-често плодове и зеленчуци. Комбинацията Омега-3 мастни киселини, Витамин B6 и Витамин B12 също е определяща за здраво сърце.
  1. Брадичка: Брадичката е свързана с тънкото черво. Намалете консумацията на мазни и млечни продукти. Акнето в тази област говори за това, че не се храните здравословно, приемайте повече плодове и зеленчуци, намалете нездравословната храна. Добавете повече фибри към вашата диета.
  1. Шия: Възпаленията под брадата, в зоната на врата, могат да бъдат причинени от бактериална инфекция – външна или вътрешна. Започнете да пиете повече вода и дайте възможност на тялото си да се отпусне и да си почине за известно време.

Не забравяйте, че това е общ наръчник за честите причини за появата на акне в съответните зони. Най-добрият начин за справяне с медицински проблеми, какъвто е и акнето, е да се обърнете към лекар или дерматолог (в случай на кожни такива) за поставяне на точна диагноза.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.