Публикувано на

Грижа за ръцете

След лицето, най-чувствителната и нежна област са ръцете ни. Те са огледало, което показва как живеем и на каква възраст сме.

Кожата на ръцете ни е подложена на ежедневен стрес от околната среда – слънце, вятър, промени на температурата и т.н. Влияние оказват също алкалните сапуни и почистващите препарати, които използваме в ежедневието си. Сухотата и напуканата кожа, в следствие от тези външни агресори лесно се коригира с подхранващи кремове. След 35-40 годишна възраст, обаче, когато количеството на естрогени започва да намалява, кожата става все по-суха и по-чувствителна към външни въздействия. Все по-често жените в напреднала възраст започват да обръщат внимание на състоянието на кожата на ръцете и заедно с подмладяващите терапии за лицето, използват същите и за ръцете. Но въпреки това, за разлика от лицето и другите области на тялото, грижата за ръцете, като че ли остава на заден план.

Като ежедневна превенция срещу сухотата и напукването на ръцете и за да сформираме защитна бариера, е препоръчително да се употребяват хидратиращи продукти, специално за ръце или такива за тяло. Комбинацията от съставки като уреа, глицерин и витамин Е регенерират кожата. За още по-добра защита, потърсете продукт, който да бъде водоустойчив, за да остават ръцете меки и нежни, дори след честите измивания. Избягвайте агресивните почистващи препарати в домакинството, слагайте ръкавици.

Ако кожата ви е по-светла и склонна към образуването на неравномерна пигментация, използвайте крем със слънцезащита и за ръцете, защото те целогодишно са на прицел от опасните UVA лъчи.

Ръцете са важна част от тялото, с която общуваме и се представяме. Точно както лицето ни, те винаги са на показ. Красивите ръце ни дават увереност да се изразяваме във всяка една ситуация.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

159 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.