Публикувано на

Какаово масло, карите, алое вера, къна, прополис – красиви и здрави с даровете от природата

Още от древността, десетки ценни масла се извличат от природата и се използват в козметиката за различни цели. Те продължават да се употребяват и да бъдат търсени и предпочитани съставки в кремове за лице, маски за коса, лосиони за тяло и в много други козметични продукти. Ще разгледаме някои от тях с най-интересна история и приложение.

  • Карите

Дървото, от което се добива това масло е открито от шотландския изследовател Мънго Парк. Маслото се извлича от ядките на дървото, което започва да дава плод едва след 20-та си година. Качественото масло се добива по традиционен метод, непроменян през годините. Записките на Мънго Парк достигат до Европа, благодарение на неговия спътник в изследователските пътешествия. От тези записки става ясно, че качествата на маслото от карите са превъзхождали всички дотогава познати продукти от този тип.

Съставките на маслото от карите действат благоприятно на клетъчното обновяване, способстват за възстановяването и стабилизирането на роговия слой на кожата и я успокояват. Интензивно хидратиращите и антиоксидантни свойства на маслото са гаранция за по-гладка и мека коса и кожа.

  • Алое

Друга козметична съставка, датираща от древни времена, е алоето. За чудотворното му действие се споменава още в евангелието на Йоан. Съществуват много видове на това растение, но най-често в медицината се използва Алое Барбаденсис. Качествата му на антиоксидант, емолиент и хидратант го правят изключително ценно растение. Екстрактът от това растение е и много полезен за лечение на атопичен дерматит. Алоето може да се приема както вътрешно, така и външно. Освен за грижите на красотата, то се използва и в стоматологията, защото помага при кървящи венци и гингивити, афти в устната кухина и може да ни предпази от зъбни кариеси.  Алоето има несравнимо противовъзпалително действие,  регулира храносмилането, поради високото си съдържание на ензими,  осигурява енергия и има цялостно лечебно действие за организма. Освен това крем или гел от листата на растението помагат при слънчево изгаряне и ухапвания от насекоми.

  • Къна

Използвана още от древните египтяни за козметични цели, най-често за приготвяне на различни лосиони за тяло от корените, храстите и листата на растението. Сведения за това черпим от папируса на Еберс, най-пълният запазен медицински папирус от древен Египет. От Ориента идва традицията на рисунките с къна, които са с оранжев цвят и се нанасят върху кожата, а също така се боядисват ноктите и косата.  Къната съдържа растителни пигменти, смоли и танини, които обгръщат косъма и му придават повече обем, блясък и огнен цвят. Билката също така има и антимикотично (противогъбично) действие, поради което в традиционната медицина се използва като лечебно средство за различни кожни заболявания, дори пърхот.

  • Какаово масло
 Какаовото масло има изключително широко приложение.  При аромотерапевтични масажи, например, то спомага за пълното отпускане на тялото, успокоение и повдигане на настроението. Редица проучвания са установили, че втриването на какаово масло в кожата допринася за копринена мекота и повишаване на имунната система. Маслото се препоръчва за третиране на кожни проблеми като стрии, екзема и дерматити. Бързо и лесно се абсорбира и поема от кожата, като едновременно я хидратира и тонизира.
  • Прополис

Любовта на българите към прополиса доведе до зачестяване на случаите на алергични реакции към този продукт, все по-често използван в пастите за зъби и други козметични продукти. Честата употреба на дадено вещество с алергичен потенциал неизменно води до създаване на свръхчувствителност към него. Прополисът е субстанцията, която пчелите използват за запечатване на пчелния мед в питите. Предполага се, че алергени в прополиса са остатъци от секретите на пчелите, мъртвите тела, кръв, включително и полени, които са част от състава. Затова е важно прополисът да се прилага умерено.

А вие какви натурални продукти ползвате?

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts