Публикувано на

За същността на психотерапията – интервю с Марина Стойчовска

В разговор с психотерапевта Марина Стойчовска обсъждаме какво представлява психотерапията, как човек може да се запознае малко по-подробно с различните видове психотерапия, каква е разликата между психология и психотерапия. На базата на седемгодишен опит във воденето на обучителен курс по психотерапия тя разказва за спецификите, които съпътстват един специалист в подготовката му за психотерапевт.

Здравей Марина, би ли споделила какво представлява психотерапията?

Отговорът се крие в самата дума. Това е терапия на психиката, като особеното е, че става чрез думи. Но не чрез обичайните разговори, които можем да проведем с всеки, а чрез определен тип слушане, коментиране, правене на връзки и разрушаване на стари нефункционални такива.

Има ли разлика между психология и психотерапия?

Да, има. Както казах психотерапията е дейност насочена към терапия, лечение на психиката. Психологията е наука за човешката психика, но не се отнася само до терапията й, а обхваща и много други области, като социална психология, психология на развитието, педагогическа психология и т.н.

Каква подготовка преминават психотерапевтите, за да могат да лекуват с думи?

Нужно е да са завършили определена хуманитарна специалност (психология, медицина, социални дейности и т.н.). След това преминават специализация в конкретна парадигма с продължителност между 4 и 6 години, в която е включена лична терапия, сериозна теоретична и практическа подготовка и работа под супервизия.

Какво означава „определена парадигма“?

Съществуват различни разбирания за човешката психика и начини за работа с нея. Парадигмата (наречена още школа, модалност) е конкретна концепция, на която се гради методология за работа с човешкото страдание. Хората, обучаващи се в съответна школа, се запознават и навлизат в дълбочина в определен начин на работа.

Какви видове парадигми съществуват?

Те са страшно много и е трудно да бъдат изброени. Аз организирам курс, в който представям седем от тях: психодрама, когнитивно-поведенческа терапия, психодинамично интервю, позитивна психотерапия, гещалт терапия, хипнотерапия, арт терапия. Но съществуват и други парадигми-логотерпия, транзакционен анализ, схематерапия и т.н.

Как протича този курс?

В рамките на няколко месеца правим по три срещи за всяка парадигма. Аз запознавам участниците с теория, а след това демонстрирам конкретни техники, които впоследствие хората от курса упражняват, влизайки в ролята на клиент или терапевт. Целта е всеки участник да опита съответните техники от едната и от другата страна, за да може да ги усети максимално.

Само специалисти в областта на психологията и психотерапията ли могат да се включат в курса?

Не. От около 7 години водя този курс, като стартирам два пъти годишно нова група. Почти във всяка група до сега е имало хора от други професии, които са любопитни към психологията и в частност към психотерапията.

Ще стартира ли скоро нов такъв курс?

Да, нов курс по психотерапия ще стартира на 20-ти май. Срещите ще се провеждат всеки четвъртък от 13:00 до 16:00 часа.

Ако човек трябва да избира между лична терапия и курса по психотерапия, какво да избере?

Двете са много различни. Могат да вървят успоредно. Личната терапия цели себеопознаване и себеразбиране, облекчаване на някакво лично страдание, решаване на проблеми и дилеми. А курсът е обучителен и там човек отива да научи не за себе си, а за психотерапията.

А как човек да избере добър психотерапевт?

Обикновено хората избират по препоръка, но това не винаги е гаранция за добър избор. Ако определен специалист е помогнал на някого заради своята специфичен подход, това не означава, че този подход ще е полезен за някой друг. Ето защо единствения ориентир е това дали съответният колега е покрил нормативните и образователни изисквания за психотерапевт. От там нататък е нужно човек да се опитва докато не срещне специалиста, на когото усеща, че може да има доверие и после да мисли заедно с него какво го е задържало точно в този кабинет и какво го е накарало да си тръне от другите. Защото този избор никога не е случаен и говори много и за самия клиент.

Какво послание би отправила към читателите на Форум Здраве?

Хората, които искат да научат повече за психотерапията, могат да се включат в курса. А ако някой има любопитство към себе си, нека не се колебае да посети психотерапевт или психолог. Не е задължително да имаме голям проблем, за да потърсим такъв специалист.

Повече информация за предстоящия курс по психотерапия можете да научите тук

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.