Публикувано на

Салса за здраве – интервю с инструктора Петър Йорданов

Петър Йорданов е тренирал спортни танци в продължение на 10 години.
Има десетки отличия зад гърба си. Бил е солист на единствената в България трупа по ирландски танци. От 2011 година насам се посвещава на други два стила – Салса и Бачата. През 2015 година стартира най-новия си проект, а именно клуба „Салса Дружба“, чрез който се стреми да привлече повече хора, които да горят в ритъма на Салса и Бачата.


– През последните години все повече хора в България се влюбват в магията на Салса. Ще ни издадеш ли каква е тайната?

– Най-голямото предимство на салсата е, че е по-социален танц и може да бъде изпълняван както в двойка, така и самостоятелно. В сравнение с други танци, салсата се танцува почти без правила и стандарти, което я прави много достъпна за всеки.

– Кои мускулни групи се натоварват най-много при този тип танци и можем ли да разчитаме на салса за да подобрим стойката си?

– Салсата може да подобри стойката ви и също така ще натовари най-много страничните мускули на талията, бедрата и корема. За всички други мускулни групи тя действа тонизиращо.

– Салса, бачата и другите латино танци са особено енергични. Може ли едночасов урок по салса да замени кардио тренировка на пътеката или кростренажора във фитнеса?

– Доказано е, че с латино танци можете да изгорите 300-400 калории на час, дори и повече – в зависимост от темпото. По-забавно е от кардио тренировка на пътеката или кростренажора във фитнеса. Перфектната аеробна форма на упражнения.

– Запознат ли си дали редовните тренировки по салса крият някакви рискове за опорно-двигателната система?

– Няма рискове за опорно-двигателната система. Салсата, както и всички останали танци повишават гъвкавостта, координацията, физическата сила и издръжливост.

– Хората казват – за да откриеш своята половинка посещавай уроци салса. Имаш ли доказателства, които подкрепят твърдението?

– Безспорното ми доказателство е, че преди около месец присъствах на сватбата на още една от нашите двойки. Те се запознаха на тренировките по салса и магията за тях продължава.

– Салса музиката подхожда на красива рокля и висок ток. А възможно ли е да тренираме и с ниски удобни обувки?

– Да, възможно е и донякъде препоръчително в началото, тъй като е необходимо малко време да се изградят правилните навици и да се свикне с ритъма.

– Как успяваш да предразположиш хората да се откъснат от ежедневните проблеми и да забравят за стреса докато танцуват?

– Танците за мен са безкраен източник на позитивна енергия и най-добрият начин да изразя себе си без думи. Старая се да заразявам хората с ентусиазъм и се стремя да чувстват танците като глътка въздух в забързаното ежедневие.

– Когато търсим подходящ спорт за нашите деца можем ли категорично да се спрем на танците? Какви качества развиват танците при децата, които тренират редовно?

– Аз самият се занимавам с танци от 6-годишен. Танците премахват напрежението, възпитават на дисциплина, стимулират артистичните заложби, музикалната и двигателната култура, увеличават социалните и комуникативните умения. Изброяването ще продължи дълго, но нека родителите са наясно, че танците са извор на жизненост и забавление, дават и необходимото самочувствие.

– Някъде измежду музиката, емоцията и страстта на танца ще открием и нови приятели?

– Именно. Няма как да отидете на танци и да срещнете намръщени физиономии. Хората идват да се забавляват, да се социализират и да се откъснат от грижи и проблеми. В този един час те се опознават и заедно се наслаждават на удоволствието от танца.

– Помагат ли танците да подобрим гъвкавостта на тялото както заниманията по йога например?

– Да, помагат. Танците са вид изкуство, което повишава гъвкавостта, здравината на костите, дават сила, устойчивост, подобряват функциите на мозъка. Упражненията с повтарящи се движения подобряват цялостния мускулен тонус, кръвообращението и сърдечно-съдовата дейност.

– Ще споделиш ли с читателите на Форум здраве каква е твоята лична рецепта за здраве?

– Моята лична рецепта за здраве е много проста – здравословно хранене, спорт и положителни емоции. Танците ми осигуряват нужната динамика и движение, както и приятелско обкръжение, удоволствие и забавление.

Първият си урок по салса можете да вземете при Петър в клуба „Салса Дружба“.

За контакти: https://www.facebook.com/salsadrujba/

 

 


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.