Публикувано на

Предимства на дигиталните апарати за кръвно налягане – разговор с магистър-фармацевт

Днес в рубриката интервюта със специалисти разговаряме с магистър-фармацевт Мария Качамакова, която споделя ценни съвети от практиката за избор на апарат за измерване на кръвното налягане.

  • Защо е важно хората да имат апарат за кръвно налягане в своя дом?

Артериалната хипертония (АХ) или, както повечето хора я наричат „високо кръвно налягане“, е едно от най-често срещаните хронични заболявания в световен мащаб. В България пациентите с хипертония са повече от 25 процента от населението, но реалният брой на хипертониците надвишава статистическите данни. Най-притеснителното е,че всеки трети хипертоник във възрастта 35-44 години не подозира за заболяването си.

От изключителна важност е всеки пациент с артериална хипертония да има апарат за кръвно налягане в своя дом, защото повишеното кръвно налягане не винаги е придружено от симптоми. Когато високото кръвно налягане не се следи и контролира с лекарствена терапия поставяме сърдечно-съдовата си система на риск от тежки усложнения. За да намалим значително този риск е необходима навременна диагностика, лечение и редовно проследяване на стойностите на кръвното налягане. Най-добре е това да се случва ежедневно и с надежден апарат за кръвно.

интервю с магистър-фармацевт Мария Качамакова

  • Какви са най-честите затруднения и грешки, които хората срещат при измерване на кръвното налягане вкъщи?

Забелязала съм, че голям процент от по-възрастните пациенти изпитват затруднения сами да измерят кръвното си. Причините най-често са: неправилно поставяне на апарата за кръвно налягане; използване на механични апарати, което е свързано със затрудняване на чуваемостта от страна на по-възрастните пациенти; много често се използва маншон, който е прекалено малък или тесен и това води до неправилно измерени високи резултати.

Друга грешка, която наблюдавам е, че пациентите измерват кръвното си веднага след като са се движили, пушили или извършвали различен тип физическа активност. Много важно е хората да бъдат информирани, че преди да се извършва измерване на кръвното налягане, човек трябва да е седнал и отпочинал за поне 5 минути. В противен случай, измерените стойности на кръвно налягане няма да бъдат верни.

  • Бихте ли обяснили основните разлики между механичните и електронните апарати за кръвно налягане?

Много е важно всеки човек, които използва механичен апарат за кръвно, да бъде внимателно обучен и предупреден за потенциални грешки. Самостоятелното измерване с тях, не е за препоръчване, тъй като напомпването и отпускането на маншета, следенето на индикаторната стрелка и улавянето на пулсиращите тонове, изисква опит, съсредоточаване, определена позиция на тялото. Всичко това изключва покой на тялото и максимално отпускане, които са задължителни при мерене на кръвното налягане.

Автоматичните апарати за мен са най-удобният вариант за самостоятелно измерване на кръвното налягане. Единственото, което се изисква от човека, който измерва кръвното си налягане, е правилното поставяне на маншета на бицепса или китката.

дигитален апарат за измерване на кръвно налягане

  • Имате ли опит с електронни апарати за кръвно налягане?

Имам около 10-годишен опит с електронните апарати за кръвно налягане. Аз и моите колеги ежедневно използваме електронни апарати за измерване на кръвното налягане на нашите клиенти и близки. Електронните апарати днес за изключително иновативни, модерни, точни и най-важното – лесни за използване от всички!

  • Какви са техните предимства пред механичните?

Повечето автоматични апарати за кръвно налягане имат един или максимум два бутона, което изключтелно много улеснява процеса на измерване и опасността от грешка е сведена до минимум. Достатъчно е този бутон да бъде натиснат и оттам устройството самостоятелно пълни маншета с нужното количество въздух, след което показва на дисплея точните резултати на систолно, диастолно налягане и сърдечен пулс. Най-иновативните електронни апарати за кръвно предлагат и допълнителната функция за отчитане на аритмия.

  • Препоръчвате ли електронни апарати на своите пациенти?

Винаги препоръчвам електронните апарати. Именно заради това, че са лесни за употреба от хора на всякаква възраст, точни, надеждни и имат няколко години гаранция.

  • Цената бариера ли е за хората, които искат да си вземат електронен апарат?

Да, понякога цената се явява бариера. Някои от по-възрастните клиенти в пенсионна възраст нямат възможност да си позволят закупуването на автоматичен апарат за кръвно налягане. Има много случаи, в които близките правят подарък – електронен апарат на по-възрастните си роднини, и това е много мил жест, които бих насърчила всички, които имат тази възможност!

  • За финал можем да добавим, че на пазара има електронни апарати за кръвно налягане на достъпна цена, с които да осигурим надежден контрол на кръвното налягане. Искрено балгодарим за този разговор на маг.фарм. Мария Качамакова.