Публикувано на

Празнуваме Еньовден и се свързваме с природата

еньовден Бояна Иванова фитотерапевт

По повод празника на билките – Еньовден си говорим за народните поверия, събирането на билки и тяхната лековита сила с фитотерапевта Бояна Иванова – магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата.

  • Здравей Бояна, днес, на 24 юни празнуваме Еньовден – денят на билките, слънцето и тяхната лековита сила. Може ли да ни споделиш какви народни вярвания и обичаи знаем за този ден от българския народен календар?

Първоначално Еньовден е съвпадал с лятното слънцестоене, което е на 21/22 юни, затова и много от поверията за този ден са свързани с култа към слънцето. Традицията на празника произлиза от славянските фолклорни обичаи и до ден днешен се празнува в повечето славянски държави. Вярванията са, че на този ден започва далечното начало на зимата. Преди да потегли по своя дълъг път към зимата слънцето се „окъпва“ във водоизточниците и прави водата лековита. Вярва се още, че росата на Еньовден е с особена лечебна сила, защото слънцето се „отърсило“ в нея. Според народните обичаи на този ден всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Друго поверие за празника гласи, че на този ден, когато изгрява Слънцето „трепти“ и който го види, ще бъде здрав през цялата годината. Точно по изгрев слънце, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Вярва се, че човекът ще бъде здрав през годината ако сянката му се отразява цяла. В сегашни дни най-често свързваме Еньовден с бране на лековити билки. Според поверието на този ден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябвало да са точно „77 и половина“ – за всички болести и за болестта без име.

  • Наистина ли билките са най-лековити точно на Еньовден?

Истина е, че през този месец от годината има голямо разнообразие на билки, които можем да си наберем, но не е задължително да ги берем само на Еньовден. Една билка е по-лековита, когато съдържа голямо количеството на полезни фитосъединения, е изсушена и съхранявана правилно. Количеството на лечебни съединения в билките се определя от редица природни фактори през годината като продължителност на слънцегреенето, валежите, както и от конкретния район в който расте.

Когато събираме билки, е важно да бъде от чисти райони, които не са замърсени с тежки метали, пестициди, други химически вещества, животински или битови отпадъци. За брането можем да използваме текстилни торби, а не найлонови като внимаваме билките да не се мачкат, уплътняват и запарват. Събраните билки, преди да оставим да се сушат е редно да почистим от загнили части на билката, попаднали други растения, камъчета и пръст. За да запазят своите лечебни качества, билките съхраняваме у дома в стъклен бъркан, метална кутия или хартиен плик на тъкмо и сухо място без директна светлина и далеч от печка.

  • Би ли ни да съвет кой месец трябва да се бере дадена билка, за да бъде лековита? Има ли общо правило или е специфично за всяка билка билки?

Периодът, подходящ за бране на билките, се определя от това коя част на растението събираме с лечебна цел. Имаме общи насоки за бране при различните части на билките: за кори, корени, листа, стръкове, цветове и т.н. като от правилата има и редица изключения.

Принципно корени, коренища, грудки и луковици се берат късна есен или рано през пролетта. Корите берем през пролетта в периода от март до май, когато е най-усилено движението на сокове. Листни, цветни и стъблени пъпки берем през пролетта преди да се развият, в месеците март – април. Листа могат да се берат както преди цъфтежа, по време или след цъфтежа на билката. Тъй като е специфично за различните билки е най-добре да се информираме от справочник за конкретната билка.

Стръкове се берат в началото на цъфтежа или по време на пълен цъфтеж преди образуване на плодове. Цветове и съцветия събираме в началото на цъфтежа или при пълен цъфтеж. Месестите плодове (боровинка черна и червена, бъз черен, касис, къпина, малина, офика, ягода горска и др.) се берат след като са узрели напълно. Сухите плодове на копър, анасон, резене и др. непосредствено преди пълното им узряване.

  • Би ли споделила няколко от най-лековитите български билки?

Много трудно бихме могли да подберем най-лековитите билки, тъй като в практиката активно се ползват над 350 български билки, които помагат при най-различни състояния. Когато ги съчетаваме в билкови рецепти можем да комбинираме различния им начин на действие и да подсилим общия терапевтичен ефект.

Ще споделя няколко билки, които имат много разнообразни действия по отношение на различни системи в тялото и поради това присъстват доста често в билковите рецепти. Това са стрък от жълт кантарион, цвят от лечебен лопен, цвят от лайка, лист маточина и корен глухарче. Жълтият кантарион ще срещнете както в рецепти за балансиране на нервите така и като противовъзпалително и антибактериално средство в рецепти за подобряване на храносмилането. Лечебният лопен влияе благотворно както при възпаления на горните дихателни пътища, така и на възпалителни заболявания на червата и други. Лайката е основно спазмолитично средство при менструални болки, подуване и болки в корема, както и успокояващо нервната система средство. Маточината включваме както в рецепти за храносмилане, така и като успокояващо средство при сърдечна невроза и безпокойство.

  • Освен в тематични статии за билколечение, ти често споделяш опита си и в тематични онлайн семинари. Би ли споделила кои теми предстоят скоро и къде могат хората да научат повече информация.

Две от най-посещаваните теми, в областта на билколечението, които водя са свързани с природните средства за подобряване на храносмилането и за балансиране на нервната система при стрес, умора и безсъние. През летния сезон актуална е темата за детокс, където разказвам за редица полезни билки и супер храни за по-добър метаболизъм и повече енергия. Този месец предстои и темата за природната грижа за сърдечно-съдовата система, която страда изключително много през летните горещини. Всички предстоящи теми са публикувани на страницата в сайта.

  • Бояна, благодаря ти за този интересен и полезен разговор.

Интервю за ForumZdrave.bg на Мария Качамакова

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.