Публикувано на

Интервю с шеф готвач Николета Колева

Здравей Николета! Разкажи ни малко за твоята история – как се потопи в света на азиатската и средиземноморската кухня?

Заминах за Китай през 2010 и понеже не ми харесваше кухнята в провинцията, в която живеех, а аз обичам да ям, нямах друг избор освен да се науча да готвя храна, която да ми доставя удоволствие. Предизвикателството на липсата на определени продукти и любопитство към местни и непознати до този момент съставки разви въображението ми и амбициите ми да задълбоча интереса си в тази насока. Винаги съм обичала Средиземноморието като култура и начин на живот. Първата ми работа в ресторант беше в италиански. Беше страхотно преживяване.

Знам, че твоята специалност са приготвяне и разработка на рецепти за сурови, веган и постни ястия. Сподели ни според теб какви ползи за здравето притежава добре приготвената сурова храна.

Според мен е важно е да ядем чиста и минимално преработена храна, възможно най – близко до естествения и вид. Тоест продукти, чиито състав лесно се разпознава и нямат много и странни съставки. Според индивидуални нужди и вкус, според сезона и настроението храната е добре да е разнообразна. Суровата храна е чудесна и предлага много интересни и вкусни опции. Счита се, че по този начин най-добре се запазват хранителните вещества. Суровата кухня е много повече от салати и смутита. В тази кухня влизат и ферментирали храни, сушени с дехидратор или на слънце, изстудени, всякакви разядки, сосове и маринати, които не са минали термична обработка надвишаваща 42 – 46 С. Суровите десерти са доста популярни, но все още някои хора смятат, че това са торти направени с бисквити, крем сирене и конфитюр и щом не са печени значи са сурови. Нещо да се нарече сурово в смисъла на сурова кухня, означава всичките му съставки да не са били термично преработени и рафинирани. Относно хранителната стойност на продуктите е хубаво да има обща представа без да се изпада в крайности, освен ако не се налага поради здравословни причини.

В практиката си представяш рецепти от средиземноморска, азиатска и близкоизточна кухня. Можем ли лесно да открием на българския пазар необходимите продукти и подправки за приготвяне на такива интересни рецепти?

Все по-лесно е да се купят всякакви продукти и подправки на приемлива цена.

Ти си водещ на изключително актуалните кулинарни курсове за вегетарианска и веган куня. Сподели ни каква е ролята на кулинарните курсове като средство за разтоварване от ежедневието или сплотяване с колегите.

Зависи какъв ти е интереса към готвенето. Има хора, които идват основно да се разнообразят и да се разтоварят, а научаването на нова рецепта или техника е второстепенно. Има хора, които идват защото искат да научат нещо ново, за да подобрят уменията си в тази област и съответно това рефлектира в подобряване на храненето и начина на живот за тях и семейството им.

На курсовете ми идват всякакви хора от млади майки, които искат да приготвят по-добра храна за семейството си до професионални сладкари и готвачи, които искат да научат нови техники и да се запознаят с нови съставки.

В кулинарното училище, в което работя се провеждат кулинарни тийм билдинги на всякакви теми, не само веган и вегетарианска. Хората в една фирма, идвайки на такова събитие, влизат в различна роля. Приготвянето и споделянето на ястията заедно е едно прекрасно изживяване за всички, дори и тези, които не са много уверени в готвенето.

Присъстват ли често постни ястия в азиатската и арабската кухня?

Постни ястия присъстват във всички кухни по света, защото до индустриализацията повечето хора са били твърде бедни да консумират ежедневно месо. В Азия поради религиозни причини повечето хора не консумират месо и млечни продукти. В Китай и голяма част от Югоизточна Азия нямат традиции да консумират млечни продукти.

Вярваш ли в здравословните ползи на постенето за пречистване и подобряване на метаболизма?

Още от древността по всички точки на света хората са постили по някакъв начин с определени цели, да пречистят както тялото си така и съзнанието си.

Сподели ни няколко интересни продукта и подправки, които са част от азиатската кухня и са екзотични за българския пазар.

Лимонова трева и галангал са много популярни в югоизточната кухня, но у нас се намират по трудно. Бак Чой е зеленолистно, подобно на спанака, у нас се предлага като салата, но всъщност се консумира сотирано или в супа.

Много хора имат интерес към постната и суровата кухня, но смятат приготвянето на такива ястия за трудоемко. Какво послание би отправила към тях?

Готвенето на растителна храна е доста лесно, стига да си отворен към промяна на възприятитята и начина си на готвене.

Хипократ е казал „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“ В източните култури хората вярват ли в лечебната сила на храната?

Аюрведа (древната наука за лечение от Индия) и Китайката традиционна медицина са базирани на подходящото хранене и билково лечение.

За финал може ли да споделиш с нашите читатели кои са твоите топ 3 ястия от Индонезийската кухня.

Гадо Гадо (невероятно вкусен и ароматен фътъчен сос със зеленчуци), Джаму (лечебна напитка от различни билки и куркума) и Темпе (ферментирала соя)


Повече информация за събития и рецепти на шеф Николета Колева ще откриете тук:

Facebook.com/nikoletakolevachef

Instragram.com/nikoletakolevachef

http://tastybynature.eu/

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

90 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.