Публикувано на

Често боледуващо дете – как да се справим?

Трябва ли ви час при педиатъра?  Ако имате често боледуващо дете, сигурно редовно ви се налага да запазвате такъв. Всеки родител, който има малчуган в яслата или детската градина, има много тревоги и въпроси относно здравето му. Мислим си, че детето ни боледува прекалено често, четем, питаме, търсим отговори. Все ни се струва, че не правим достатъчно, за да подсилим имунната система на детето си, обвиняваме се. Ако правим всичко, както трябва, защо детето ни е болно почти всяка седмица?

Но дали в действителност детето ни боледува много, или на нас ни се струва така, в опитите ни да жонглираме с грижа за семейството, работата и какво ли още не?

Колко често е нормално да боледува детето ни? И как да се погрижим за неговата имунна система, за да го направим по-здраво? Ето, сега имаме час при педиатър! На тези въпроси ще ни отговори д-р Александрова – лекар в отделение по Педиатрия на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и автор на инстаграм страницата mamadoc.bg.

Д-р Александрова, колко често трябва да боледува детето, за да го наречем  “често боледуващо дете”?

На всеки родител му се струва, че неговото дете боледува твърде често. Особено в есенно-зимния сезон, когато вирусите се разпространяват много лесно и вилнее т.нар. градинска хрема. Децата между 2 и 5 годишна възраст са най-засегнати от върлуващите инфекции, защото имунитетът им тепърва се запознава и напасва към околната среда. Въпреки това, се счита за нормално дете на тази възраст, да боледува от респираторни инфекции от 6 до 8 пъти за есенно-зимния период – тоест един път на всеки три седмици. Често е възможно боледуванията да се застъпят и още недоизлекуваното дете, да се разболее отново, от съвсем различна инфекция. Това се счита за нормално, съгласно Световната педиатрична асоциация, и ако детето ви спада към тази група, то няма място за притеснение. Просто трябва да проявите търпение и да изчакате този период да отмине.

А кога тогава трябва да се притесняваме?

Притеснително е, когато тези инфекции са повече от 6-8 на брой или пък протичат тежко и с усложнения – с продължително антибиотично лечение, с тежки инфекции на долните дихателни пътища (бронхит, пневмония), или налагат болнично лечение. В този случай е редно да се проведат допълнителни изследвания на детето, според указанията на личния лекар, като например изследване на гърлен и носен секрет, консултация с УНГ специалист за изключване на възпаление и разрастване на третата сливица. Не е излишна и консултация с детски пулмолог, за да се изключи подлежаща бронхиална астма, както и тест за алергии към респираторни алергени. Може да се направи също имунологично изследване, за изключване на имунен дефицит. Тези изследвания са високоспециализирани и се налага индивидуален подход за правилното им назначаване и интерпретиране. Затова при данни за “често боледуващо дете”, е важно да се ръководите от съветите на вашия личен лекар.

Кажете ни, д-р Александрова, какви храни и хранителни добавки са полезни за имунитета?

Антиоксидантите, като витамините C, E и A, както и флавоноидите, помагат на левкоцитите при борбата с инфекциите, като спомагат активирането на имунния отговор и очистват свободните радикали, които се натрупват при наличие на възпаление. Меню, съставено от плодове и зеленчуци (особено оцветените в нюансите на жълто, оранжево и червено), ядки, зехтин, масло, месо (включително черен дроб), риба и яйца, ще помогне на детето ви да си набави тези важни съставки.

През последните години стана ясно колко са важни и бета-глюканите за стимулиране на имунния отговор. Те не само спомагат за придвижването на имунните клетки и разпознаването на вредните причинители, но и засилват действието на веществата, които отделят левкоцитите при борба с вирусите и бактериите. Бета-глюканът се открива в различни видове ядливи гъби, хлебната мая, някои видове водорасли, но е по-ефективно да се приема под формата на хранителна добавка, тъй като в тях има по-високо количество от полезното вещество.

Цинкът също подпомага имунитета. Той спомага деленето на имунните клетки, стабилизира мембраните им и улеснява борбата с инфекцията. Цинкът се намира в храни, богати на протеини – пилешко месо, червено месо, морски дарове.

Витамин Д и Омега мастните киселини също имат важна заслуга за изграждане на добър имунитет. Нещата са комплексни. Хубавото е, че повечето витамини и минерали лесно могат да бъдат доставени чрез храната. Но ако детето ви е злоядо и има доста ограничени хранителни предпочитания, е добре да му помогнете и с хранителни добавки, особенно в есенно-зимния период.

А какво смятате за имуностимулантите? Има ли смисъл от тях или ние родителите просто се успокояваме, че правим нещо полезно за децата си, поднасяйки им поредните капки или следващото сиропче?

Имуностимулантите са добро средство за подпомагане на имунитета при деца, които боледуват често и тежко. Добра опция са и при злояди деца, както и за деца живеещи сред смога на големите градове. През зимата децата не се движат достатъчно, не играят много навън, а от това често страда имунната им система. Затова определено има смисъл да подпомогнем децата си с имуностимуланти. Но и тук трябва да внимаваме…

Винаги казвам на родителите да се придържат към максимално естествените продукти, които да обогатят нормалната диета на детето с полезни за имунитета съставки. В този смисъл, Стаматин Kидс е чудесно средство за подсилване на имунитета по напълно естествен начин. В  сиропчетата Стаматин Кидс няма консерванти и оцветители, а в 100 мл от продукта се съдържа концентрат от близо 1 кг. плодове.  Може да се дава на деца над 1 годишна възраст и е много вкусен. Но по-важното е, че съдържа така важните бета-глюкани, извлечени от гъба кладница и екстракт от билката ракитник, който е силен антиоксидант. Комбинацията от плодове, бета-глюкани и антиоксиданти в Стаматин Кидс, определено спомага за поддържане и изграждане на добра имунна система.

Благодарим ви за полезната информация, д-р Александрова! За финал, бихте ли обобщили, само в няколко думи, как да направим така, че децата ни да бъдат по-здрави?

Заложете на пълноценното хранене, при нужда подпомогнато с имуностимуланти, физическата  активност, времето прекарано сред природата, пълноценния сън. В последно време видяхме и важността на ограничаването на контакта с болни лица и избягването на струпвания на закрито. Особено в есенно-зимния сезон, когато респираторните инфекции са по-чести, е по-добре да изберем разходка в парка, пред разходка в мола. Честото миене на ръце, от своя страна, трябва да е един от първите навици, които да възпитаме у децата си.