Публикувано на

За амфетамина и метамфетамина накратко

Aмфетамин – принадлежи в химично отношение към групата на фенилетиламините. Това вещество е подвижна течност и под формата на различни соли (най-често сулфати или фосфати) действа стимулиращо върху централната нервна система.

  •  Към основните ефекти на амфетамина се причисляват намaляване чувството за сън, умора и глад.  Приемащият ги се чувства енергичен, превъзбуден и работоспособен, но след като премине ефекта на наркотика, се наблюдава общо физическо изтощение, нервност, безсъние  и дори депресивни състояния.
  • При амфетамина и неговите производни бързо се развива  психическа зависимост.
  • При предозиране амфетамините могат да доведат до интоксикация, кома и дори фатален край.

 

Метиламфетамин или N- метиламфетамин е по-токсичен и по-силен психостимулант от амфетамина. Най-често се прилага под формата на хидрохлорид, който е лесно разтворим във вода или алкохол. Обикновено приемът на метиламфетамин води до стимулиране кората на мозъка и съответно до превъзбуда, прилив на енергия, изостря сетивата и подобрява настроението. Метамфетаминът възбужда централни адренергични синапси и води до повишаване на количеството на допамина  (именно изкуствено предизвиканите високи нива са отговорни за еуфорията).

  • Амфетаминът и метамфетаминът преминават кръвно-мозъчната бариера буквално за секунди приети вътрешно.  Много често зависимите започват да халюцинират, причиняват си болка, рани, а в някои случаи стават агресивни и посягат не само на себе си.
  • Всички органи са жертва на употребяващите амфетамини. Зъбите, черния дроб, белите дробове и сърцето се увреждат директно от наркотика.
  • Самоубийствата при зависимите към метамфетамини зачестяват с всяка изминала година.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.