Публикувано на

Ротавирусната инфекция – главна причина за нарушено храносмилане при бебета

Ротавирусите засягат повече от 90% от децата.Те могат да причинят повръщане и/или вирусна диария, което да доведе до неприятни последици като :

  • Тежка дехидрадратация, която може да доведе до хоспитализация
  • Необходимост от  допълнително захранване
  • Загуба на електролити
  • Откючване на автоимунно заболяване
  • Непоносимост към мляко и млечни продукти
  • Тежки алергии

Инфекция се предава по орално-фекален път (чрез мръсни ръце) и конткатен път. От инфекцията възприемчиви са бебета и малки деца до 5 годишна възраст поради по – слаб имунитет. Възрастните хора същото могат за заболеят от вируса , но честотата при тях е много по-ниска .

Инкубационият период е 3-4 дни .

Лечението на този тип инфекция е с хидратиращи препарати като Serum glucose и0,9%  NaCl. Като най – често двата разтвора се редуват – през час по 5мл глюкоза и 5мл физиологичен разтвор. За превенция на диарията се препоръчва приема на прахчета, съдържащи diosmectite като максималния прием е до 6 прахчета дневно, кърмачета до 3 на ден.

Други лекарства , които могат да облекчат симптомите на диария са съдържащите дрожди (Saccharomyces boulardii) бактерии, приготвени чрез тиндализация в комбинация с пробиотици.

За превенция на ротавирусите инфекции се препоръчва имунизация на бебета . Тя ефективно понижава заболеваемостта и броя на хоспитализациите вследствие на ротавирусен гастроентерит. Ротавирусните ваксини  се препоръчват от СЗО за провеждане на рутинна имунизация при кърмачета. Ефективността на тези ваксини варира между 80-95% .

На фармацевтицния пазар се предлагат две живи  ротавирусни ваксини. Едната е атенюирана моновалента ваксина, разработена от човешки щам. Втората е атенюирана ваксина , разработена на основата на човешки и говежди щам.

Имунизацията изисква прилагане на две последователни дози от ваксината – първата е след навършване на 6 седмична възраст на бебето, а втората –  до 16-тата седмица. Ваксината се дава през устата на бебето като това може да се извърши само от лекуващ лекар и медицинска сестра .

Препоръката за ваксинация  още в ранна детска  възраст е свърна с факта, че срещу ротавирусите не може да се игради траен имунитет. Дори добрата лична хигиена и чиста вода не са гаранция за протекцията на децата срещу  инфекция.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.