Публикувано на

Остеопорозата може да бъде индуцирана от лекарства

Остеопорозата е заболяване, което се характеризира с прогресивно намаляване на костна плътност  и изменения в самата костна тъкан.  Костите загубват плътността си и изтъняват. Дори и при незначителни травми, рискът от фрактури е налице при пациенти с остеопороза.

Най – често остеопорозата се наблюдава при жени след менопауза. Но има и редица лекарства, които могат да индуцират това състояние, като например продължителна терапия с кортикостероиди, лаксативи, хепарин, бримкови диуретици.

При жените, след менопаузата намалява продукцията на естрогени. Именно те стимулират активността на остеобластните клетки, които имат огромно значение за формирането на ново костно вещество и повишават секрецията на калцитонина,а той от своя страна потиска костната резорбция.

Кортикостероидите могат да намалят нивата на половите хормони при продължително лечение и по този начин да доведат до остеопороза. Също така те могат да инхибират функцията на остеобластите.

Затова, от изключителна важност е лечението с кортикостероиди да бъде в оптимални дози и по възможност с най – кратка продължителност.

Остеопороза може да бъде индуцирана и в резултат на злоупотреба с лаксативни лекарства. Стимулирането на активността на остеокластите води до разрушаване на костния матрикс и загуба на калции.

Бримковите диуретици, при продължителна употреба, могат да доведат до значително намаляване на калция в организма, а оттам и развитие на остеопороза.

Други рискови фактори са:

тютюнопушене

трайно обездвижване

диета, бедна на калции

консумация в големи количества на кофеин, алкохол и фосфати

анорексия

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

159 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.