Публикувано на

Най-важните изследвания за всяка жена

  • Защо изследванията са важни?

Навременното изследване може да ни помогне да спрем заболявания като рак, диабет и остеопороза още в началото дори без да са налице симптомите. От какви изследвания се нуждаем зависи от възрастта, личните и семейни заболявания и други рискови фактори.

1. Рак на гърдата

Колкото по-рано го открием, толкова по-големи са шансовете за лечението му. Ако сте между 20 и 30-годишна възраст, преглеждайте гърдите си на всяка една до три години. Възможно е да се нуждаете от по-чести прегледи, ако спадате към някоя рискова група.

Мамография

Мамографиите откриват бучка още преди да може да се диагностицира мануално. Когато сте на около 40-годишна възраст, трябва да си правите мамография всяка година.

2. Рак на шийката на матката
Основният причинител е човешкият папиломен вирус HPV (human papillomavirus). Редовното взимане на цитонамазка предотвратява развитието на рак на шийката на матката. Чрез нея се откриват абнормни клетки, които могат да бъдат премахнати, преди да са се превърнали в ракови.
Изследвания за рак на шийката на матката
Препоръчително е първата цитонамазка да се направи на 21-годишна възраст и на всеки 2 години след това. Ако сте на 30 или повече могат да се направят и HPV тестове за откриване на човешки папиломa вирус. И двата теста са много ефикасни и откриват рака достатъчно рано, за да може да бъде лекуван.
Ваксини против рак на шийката на матката
Съществуват две ваксини –Gardasil и Cervarix, които могат да защитят момичета под 26-годишна възраст само от няколко щама HPV, затова редовните цитонамазки са важни. Още повече ,че не винаги причината е HPV.

3. Остеопороза и фрактура на костите

Остеопорозата е състояние, при което костите на човек са слаби и чупливи. След менопауза се повишава риска при жените, но мъжете също страдат от това заболяване. Първите симптоми често са болезнено счупване, дори при малко падане или усукване. За щастие остеопорозата може да се предотврати и да се лекува.
Изследвания за остеопороза

Специален вид рентгенови лъчи (рентгенова абсорбциометрия DXA) могат да измерват силата на костите и да открият остеопорозата още преди да са получи фрактура. Това изследване се препоръчва на всички жени над 65 години. Ако попадате в рискова група това може да се започнете и по-рано.

4. Рак на кожата

Има няколко типа рак на кожата и ранното лечение може да е ефективно за всички. Най-опасният е меланомата. Засяга човешките клетки, които синтезират пигмент и придават оцветяването на кожата. Някои хора са наследствено предразположени и рискът може да се увеличи при прекомерно излагане на слънце.

  Изследвания за рак на кожата

Трябва да наблюдавате редовно кожата си за каквито и да е промени във формата, цвета и големината на белезите, бенките и луничките ви. Също така трябва да проверявате кожата си при дерматолог или друг специалист като част от редовните си прегледи.

5. Високо кръвно налягане

С напредване на възрастта рискът от хипертония се увеличава, особено ако сме с наднормено тегло или имаме лоши здравни навици. Високото кръвно налягане  може да причини внезапни инфаркти или инсулти. Затова контролирането му с помощта на вашия лекар може да спаси живота ви и да се предпазите от хронични сърдечни и бъбречни заболявания.

Изследвания за хипертония

Стойността на кръвното налягане се състои от две числа- първото(систолично налягане) е налягането на кръвта когато сърцето изпомпва. Второто (диастолично налягане) е налягането между отделните изпомпвания. Нормалното кръвно налягане за възрастен е около 120/80. Хипертония се дефинира при стойности140/90 и нагоре, поддържани за определен период от време. Преди това се наблюдава прехипертония, която има ролята на предупреждение. Попитайте вашият лекар, колко често трябва да следите кръвното си налягане.

6. Нива на холестерола

Високият холестерол води до образуването на плаки, които да запушат артериите. Плаката може да се образува в продължение на много години без никакви симптоми и евентуално да предизвика сърдечен удар или инсулт. Хипертонията, диабетът и тютюнопушенето са рискови фактори за това. Състоянието се нарича атеросклероза. Промяната в начина на живот и лекарствата могат да намалят риска.

  Проверка на холестерола

За да изследвате холестерола си не трябва да се храните 12 часа. Взима кръвна проба, която ще покаже нивото на общия, лошия(LDL), добрия(HDL) холестерол и триглицеридите (мазнините в кръвта). Ако сте на 20 и повече години трябва да се изследвате поне веднъж на всеки 5 години.

7. Диабет тип 2

Диабетът може да причини болести на сърцето и бъбреците, инсулти, слепота, поради нарушаване на кръвоносните съдове на ретината, както и други сериозни проблеми. Диабетът може да се контролира с диета, упражнения, отслабване и лекарства, особено когато е открит навреме. Диабет тип 2 е най-честият. Тип 1 се открива по-често при деца и младежи.

  Изследвания за диабет

Най-вероятно ще се наложи да не ядете около 8 часа преди да си направите изследването за диабет. Ниво на кръвната захар 100-125 показва начален стадий на диабет; 126 или повече се счита за диабет. Има други тестове като А1С и орален глюкозотолерантен тест. Ако сте здрави и с нормална степен на риск, изследването е необходимо да се провежда на всеки 3 години като се започне от 45-годишна възраст. Ако сте рискова група-например ако в семейството ви има диабетици, говорете с вашия лекар дали е необходимо да се изследвате по-рано.

8. Човешки имунодефицитен вирус (HIV)

HIV е вирус, който причинява СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност). Разпространява се по кръвен път или чрез телесните течности, например при небезопасен секс или чрез заразени игли. Все още не съществува лечение или ваксина, но навременната терапия може да помогне на имунната система да се пребори с вируса.
  Тестове за HIV

Вирусът може да остане безсимптомен за много години. Единственият начин за откриването му е чрез кръвна проба. ELISA и EIA тестовете откриват вирусните антитела. Ако резултатът е положителен е нужно да се направи още един тест за потвърждение. Същото важи и за отрицателен резултат. Всеки трябва да се изследва поне веднъж между 13 и 64-годиншна възраст.

  Как да спрем разпространението на HIV вируса
Новозаразените хора дават положителен резултат на теста след около втория месец от инфектирането с вируса. В редки случаи антителата могат да бъдат открити след шестия месец. Използването на презервативи предпазва от HIV и други болести предавани по полов път. Бремена жена с HIV инфекция трябва да говори с лекар как да се понижи риска от заразяване на детето.

9. Рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е вторият по смъртност след ракът на белия дроб. В повечето случаи до рак водят полипи (абнормални образувания), които растат по вътрешната стена на дебелото черво. Те могат да бъдат и неканцерогенни. Ако са канцерогенни, ракът може да се разпространи до други части на тялото. Ранното премахване на полипите може напълно да ни предпази от развитието на рак.

  Изследвания за рак на дебелото черво

Колоноскопията е най-разпространеният начин за изследване. Докато вие сте под лека упойка, докторът постава малка тръбичка с камера в дебелото черво. Ако се открие полип, често може да бъде премахнат още по време на изследването. Друг тип изследване е сигмоидоскопията, чрез която се наблюдава долната част на дебелото черво. Изследването обикновено се прави на около 50-годишна възраст. В някои стани след определена възраст на колоноскопия се подлагат всички пациенти като рутинно изследване и разходите се поемат от осигурителната система.

10. Глаукома

Глаукомата се представлява повишено очно налягане. Ако не се лекува, може да се засегне очният нерв и да се стигне до слепота. Често пъти не се наблюдават симптоми, докато не се детектират нарушения на зрението.

  Изследвания за глаукома 

Това колко пъти трябва да изследвате очите си зависи от възрастта и рисковите фактори, като например ако сте над 60 години, ако имате увреждания на очите, ако използвате стероиди или ако имате болни от глаукома в семейството. Желателно е да си направите стандартен очен тест включително тест за глаукома на около 40-годищна възраст.

 

  • Попитайте вашия лекар за изледванията.

Някои от изследванията като например мамографията и цитонамазката би трябвало да са част от редовните грижи за женското здраве. Други тестове се базират на степента на риск. Подходящите изследвания не винаги могат да предпазят от заболявания, но много често откриват болестта навреме, което увеличава шансовете за преодоляването и.

 

Напиши коментар
  1. Превенцията е най- доброто ни лечение. Трябва да си обръщаме внимание и да намираме време и за здравето си, защото когато се влоши вече е късно.

  2. Превенцията е най- доброто ни лечение. Трябва да си обръщаме внимание и да намираме време и за здравето си, защото когато се влоши вече е късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.