Публикувано на

Медицинско изделие одобрено за диабетни рани на краката

Септемвти месец 2012 година агенцията по лекарствата на Канада одобри медицинско изделие клас 4 за лечение на диабетни рани на ходилото. Понастоящем продукта се дистрибутира и на територията на Съединените щати. Според производителя новото медицинско изделие ще намали с няколко милиона  разходите на канадската здравноосигурителна каса за лечение на диабетните рани.

Изделието представлява кожен заместител, който е произведен от човешки фибробласни клетки, изолирани от млада епителна тъкан. Продуктът е предназначен за лечение на диабетни язви с продължителност по-голяма от 6 месеца. Повлиява благоприятно рани, които са се разпространили през дермата, но не са засегнали сухожилията, мускулите, ставната капсула и костта.

По време на производствения процес фибробластните клетки се отглеждат върху биоразградим скелет. Клетките се делят и постепенно запълват празните в мембраната като формират триизмерен човешки клетъчен заместител. Той съдържа метаболитно активни живи клетки, които секретират колаген, растежни фактори и цитокини.

Анализът на потенциалните странични ефекти тепърва ще продължи, като е възможна поява на периферен оток или инфекция.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. За контакти: https://www.vitanaturale.eu/ тел. 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts