Публикувано на

Лененото семе и хляб предпазват с до 28% от рак на гърдата

В първото по рода си проучване, канадски учени доказаха, че консумация на лененото семе при жени след менопауза, намалява риска от рак на гърдата с 28 процента.  Заместването на обикновения хляб с ленен хляб намалява риска с 26 процента при всички групи жени (преди и след менопауза). Тези резултати показват, че лененото семе и ленът, съдържащ се в хляба, могат да се приемат за прости, но ефективни средства за намаляване на риска от рак на гърдата.

Ленено семе: най-богатият хранителен източник на противоракови лигнани

Лигнани са клас полифеноли, които имат мощен антиоксидантен  и анти-естрогенен ефект.  Поради тази причина, те са били предложени като възможна превантивна мярка за рак на гърдата. Всъщност, лигнаните вече са показали, че инхибират(подтискат) растежа и индуцират програмирана клетъчна смърт (апоптоза), както при естроген отрицателни ( ER-), така и при естроген положителни (ER +) гръдни ракови клетки, получени  ин витро и при опити с животни. Важно е да се отбележи, че лигнаните също инхибират способността и на двата вида клетки  рак(ER-, ER+) на гърдата да метастазират, чрез силно намаляване и регулирането на металопротеиназите ММР2, ММР9 и ММР14. Mеталопротеиназите са ензими, спомагащи възстановяването на съединителната тъкан, но при този процес, раковите клетки бързо се разпространяват в заобикалящите ги тъкани.

За съжаление, лигнаните не се получават лесно в лабораторни условия. Най-добрите източници са пълнозърнестите храни – трици, семена, ядки и бобови растения. За съжаление, те осигуряват само около 0,25 до 1,0 милиграма лигнани на 100 грама храна. Блестящите изключения от това са лененото семе, сусама, и нахута. Съответно със съдържание – 335 мг., 132 мг., 35 мг. при нахута (за 100 грама храна).

Ленено семе и сусам са явни суперхрани, когато става въпрос за лигнани, с над 100 пъти на повече лигнани от почти всяка друга храна. (Важно е да отбележим, че обикновеното ленено масло не съдържа лигнани.)

До 28 процента намаляване на риска от рак на гърдата е показано в първото по рода си проучване на лененото семе

Благодарение на високия потенциал на ленените семена при превенцията на рака, канадски учени наскоро проведоха първото по рода си проучване, специално  насочено да анализира риска за рак на гърдата, в сравнение с консумацията на ленени семена. Те анализират за консумация на лен на хранителния режим на 2999 жени с рак на гърдата и 3370 здрави контроли (всички на възраст от 25 до 74 години). Жените след менопауза имали 28% по-малко рак на гърдата, ако са консумирали най-малко една четвърт чаша ленени семена в продължение на месец и 26 процента по-малко рак, ако са изяждали поне една филия ленен хляб седмично. Отчетено, е че при жените  пред  менопауза, риска намаля с до 26 процента при яденето на ленен хляб, но  тази тенденция не се запазва при приемането на  ленено семе.

Ленени лигнани за защита от рак на гърдата: Какво количество е необходимо?

Жените след менопауза са добре защитени при консумирането на една четвърт чаша ленено семе за месец. Това осигурява приблизително 163 мг ленени лигнани на месец, или около 5.35 мг. на ден. По случайно съвпадение, това почти отговаря на 5,4-те мг. дневен прием, изчислен за необходим за предпазване от рак на гърдата при предишно проучване. Достигането на това ниво на прием не е възможно в  ежедневното ни хранене. Скорошно проучване показа, че жените, които живеят в западните страни консумират само около 1 мг. лигнани дневно. Затова при жени след менопауза, за оптимална защита от рак на гърдата е ефективно допълването на приема на  лигнани  с ленени семена (около половин чаена лъжичка дневно). По същия начин, жени преди менопауза, могат да увеличат консумирането на ленени хлябове, които им предлагат по-добра защита от суровите ленени семена.

С това най-ново изследване от Канада, данните за превантивните способности за рак на гърдата, свързани с лененото семе, стават по-силни от всякога. Понастоящем има три текущи клинични изследвания, насочени към лена (семена или лигнани) и неговата връзка за превенция срещу рака на гърдата.  До приключването и на тези изпитания е добре да знаете, че консумирането и на малки количества ленено семе (или хляб) редовно, могат да ви предложат значителна защита срещу рака на гърдата.

 

Източници използвани при написването на тази статия:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23354422

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22842186

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22438134

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23572295

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17992574

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.