Публикувано на

Лекуваме с ензими редица заболявания

Тайната на балансирания метаболизъм се крие в способността на тялото да храносмила бързо и ефективно поетата храна. Приемът на някои хранителни добавки съдържащи специфични ензими значително улеснява процеса. В тялото се произвеждат хиляди ензими, които отговарят за протичането на отделните биохимични процеси.По- конкретно органите на храносмилателната система – стомах, панкреас, черен дроб, тънки черва произвеждат храносмилателните ензими. С тяхна помощ смиламе поетата храна и усвояваме хранителните вещества.

Ензимната терапия е основана 20-те години на XX-век от Едуард Хауъл. Според неговата теория ензимите, които се съдържат в храните спомагат предварителното смилане на хранителните вещества и по този начин облекчават работата на храносмилателната система. Значително по-малкото количество отделена от организма  енергия за храносмилане улеснява протичането на метаболитните реакции и оздравителния процес. Ензимите биват различни категории в зависимост от субстрата, който разграждат

 •  Липаза  – разгражда мазнините
 • Амилаза – разгражда скорбялата (нишесте)
 • Протеаза  – разгражда протеините
 • Лактаза  – разгражда млечната захар
 • Целулаза  – разгражда целулозата

Ензимите обикновено се извличат от ананас, папая, от микроогранизми или от органи на животни – свине, крави. Когато заболяването не е свързано с храносмилателната система приема на ензимите става един час преди храна. Лечението на храносмилателен проблем е съпътван от непосредствен прием на ензими преди храненето с повече течност. Лекарсвената форма, под която се предлагат ензимите обикновено е капсули или таблетки. В последно време интереса към ензимната терапия значително се повишава поради засилената консумация на преработени храни. Те са преминали дълга термична обработка и са много по бедни на ензими и се усвояват по-трудно от организма.

Можем да споменем някои от заболяванията, които се повлияват от ензимната терапия. Такива са:

 • колит, диария, запек, хранителни алергии, язва на дванадесетопръстника
 • стрес, тревожност, синдром на хроничната умора, предменструален синдром
 • болки в гърба, наднормено тегло, висок холестерол

Освен като алтернативна терапия приемът на ензими се включва и в традиционната терапия на някои заболявания като глутенова ентеропатия и муковисцидоза.

Предупреждение!

В някои случаи ензимната терапия може да предизвика гадене, повръщане, газове, подуване и акне. Смята се, че това са нормално съпътстващи терапията симптоми, които са признак на пречистване на организма. Необходимо е по време на лечението да се приема много вода и да се поддържа оптимална физическа активност. Хора с алергии към папая, ананас, свинско или говеждо могат да развият алергична реакция в следствие на ензимната терапия. Бременните жени трябва да се консултират с лекар преди да приемат ензими.

Ензимната терапия е  все още сравнително  слабо застъпена. Причина за това е липсата на достатъчно статистически данни от клинични проучвания за нейната ефикасност. Тепърва предстои провеждането на изследвания, както и развитието на това направление на алтернативната медицина.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Холистично здраве - консултации с маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

93 posts

Напиши коментар
 1. Здравейте, аз страдам от колит вече 5 години. Състоянието ми е променливо. Мислите ли, че терапията с храносмилателни ензими би довела до по-трайно подобряване?

 2. Здравейте, аз страдам от колит вече 5 години. Състоянието ми е променливо. Мислите ли, че терапията с храносмилателни ензими би довела до по-трайно подобряване?

 3. Най-добре е да се консултираш със специалист. Но като допълнение към терапията на колита, ензимите са един много удачен вариант и нищо не ти пречи да опиташ. Успех!

 4. Здравейте, напоследък доста често имам проблеми с изхождането.
  Четох за препарата Натуралакс, който помагал на хора в моето състояние.
  Някой знае ли от личен опит как действа?

  • И аз имам подобни на твоите проблеми. Стреса и сухата храна до там водят. Открих Натуралакса и доста добре ми действа. Има много добро очистително действие.

 5. Най-добре е да се консултираш със специалист. Но като допълнение към терапията на колита, ензимите са един много удачен вариант и нищо не ти пречи да опиташ. Успех!

 6. Здравейте, напоследък доста често имам проблеми с изхождането.
  Четох за препарата Натуралакс, който помагал на хора в моето състояние.
  Някой знае ли от личен опит как действа?

  • И аз имам подобни на твоите проблеми. Стреса и сухата храна до там водят. Открих Натуралакса и доста добре ми действа. Има много добро очистително действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.