Публикувано на

Котешки нокът – ползи и приложения

Множество проучвания доказват уникалните свойства на котешкия нокът да спомага за лечението на редица заболявания. Котешкият нокът/ Uncaria tomentosa/ представлява лиана, която населява джунглите на южна Америка. От векове местните лечители са се възползвали от лечебни свойства на тази билка. Европа и Северна Америка откриват котешкия нокът чак през 1970, когато изследователят Клаус Кеплингер пътувал по тези земи и научил за чудодейните и свойства. Биологично активни вещества се откриват както в кората така и в корените на растението. Съществуват два вида котешки нокът – Uncaria tomentosa и Uncaria guianensis, които се различават по свойствата си, като Uncaria tomentosa е много по-широко проучения вид от двата. От U. tomentosa се изолирани няколко различни алкалоида, на които се дължат различните приложения на билката.

Котешкият нокът е наричан още “чудодейната билка от джунглите в Перу“. На него се приписват следните свойства:

  • адаптогенно
  • антимикробно
  • антиоксидантно
  • противовирусно
  • противораково
  • противовъзпалително

В една от публикациите на New life котешкият нокът се споменава като билката, която превъзхожда по брой медицински приложения такива растения като женшена, ехинацеята и астрагалуса. Множество изследвания доказват неоспоримо благоприятното действие на котешкия нокът върху различни заболявания на храносмилателния тракт. Приложението му при гастрит, язва, колит, болест на Крон, хемороиди като допълващо лечение облекчава състоянието. Уникалната способност на билката да прочиства органите на храносмилането е причина за гореспоменатите действия. Котешкият нокът подобрява резорбцията на хранителни вещества, подсилва организма и подобрява бактериалния дисбаланс в червата. Той облекчава болката и възпалението при ревматоиден артрит и ревматизъм. Това се дължи на противовъзпалителните му свойства, както и на детоксикиращите му способности.

Котешкият нокът стимулира имунитета. Установено е, че алкалоиди, които са изолирани от котешкия нокът стимулират фагоцитозата от една страна и от друга ускоряват образуването на бели кръвни телца и по-конкретно Т-хелперни клетки. Именно на това се дължи предположението за противовирусните и антибактериалните му свойства. Повече проучвания са необходими за да се установи точно каква е ролята му при лечение на вируса на HIV.

Ринхофилинът, който се изолира от котешки нокът потиска агрегацията на тромбоцити и респективно процеса на кръвосъсирване. Поради това приемът му може да намали риска от инфаркти и инсулти. Предполагат се и противоракови свойства на котешкия нокът като експериментите с животни показват обещаващи резултати. Планират се проучвания при хора в близко бъдеще. Експерименти с клетъчни линии показват, че котешкия нокът е цитотоксичен за ракови клетки от тумор засягащ нервната тъкан.

Противопоказания!

Резултатите от проучванията с животни не показват токсичност на котешкия нокът. Симптоми като обрив, замаяност, ниско кръвно налягане и диария се наблюдават рядко. Бременни, кърмачки и малки деца не трябва да го приемат. Пациенти, които се лекуват с антихипертензивни, антикоагуланти, хормони или инсулин също не бива да приемат. Котешкият нокът може да промени кръвните нива на някои лекарства като седативни и сънотворни. Преди да започнете лечение първо се консултирайте със своя лекар!


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Билколечение - индивидуални консултации с фитотерапевт маг.фарм. Бояна Иванова

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

83 posts

Напиши коментар
  1. Statiqta e mnogo hubava i polezna.Az li4no piq SAMENTO ot dosta vreme i sm mnogo dovolna!ve4e ne se razbolqvam tolkova 4esto, prepory4vam go gore6to na vsi4ki!

  2. Statiqta e mnogo hubava i polezna.Az li4no piq SAMENTO ot dosta vreme i sm mnogo dovolna!ve4e ne se razbolqvam tolkova 4esto, prepory4vam go gore6to na vsi4ki!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.