Публикувано на

Комбинирана терапия намалява риска от язва на стомаха

Лечението на редица заболявания включва прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти. В следствие на продължителната им употреба значително се повишава риска от язва на стомаха и дванадесетопръстника. Добрата практика в сферата на гастроентерологията препоръчва назначаване на медикамент за протекция на стомаха в допълнение към противовъзпалителното лечение.

Статистиката в световен мащаб сочи, че само 25% от практикуващите предписват гастропротекция при пациенти с повишен риск от язвена болест. Още повече, че само 25% от пациентите се придържат към предписаната им терапия. Причина за това може да бъде, че пациентите не разбират нуждата от протекция от една страна и от друга искат да намалят броя на таблетките, които приемат.

Комбинираните препарати съдържащи противовъзпалителна съставка и гастропротектор увеличават пациентското одобрение, като намаляват броя на приеманите медикаменти. Също така съотношението разход полза се намалява тъй като цената им обикновено е по-ниска в сравнение с тази на двата медикамента по отделно.

Фармацевтичната индустрия вече пусна на пазара някои такива комбинации като например ибупрофен с фамотидин и напроксен с S-омепразол. Комбинацията ибупрофен и фамотидин е най-нова на пазара, но все още не е регистрирана в България. Редица клинични проучвания при пациенти на възраст около и над 56 години доказват, че приемът на комбинирани препарати  намалява риска от хоспитализиране вследствие на кървяща язва с 10%. Резултатите са еднакви независимо от това дали нестероидните противовъзпалитени са в терапештични схеми за лечение на остеоартрит, ревматоиден артрит или хронична болка.

Комбинирани усилия са необходими от страна на практикауващите гастроенетеролози и фармацевтите, за да информират пациентите за нуждата от протекция на стомаха.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. За контакти: https://www.vitanaturale.eu/ тел. 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts