Публикувано на

Капки за очи и назални спрейове – как да ги съхраняваме правилно

През октомври 2012 Световната здравна организация излезе с предупреждение към родителите да съхраняват капките за очи и назалните спрейове на недостъпно за децата място.

Причина за изявлението станаха зачестилите случаи на натравяне на малчугани, след поглъщане съдържанието на флакона.  Дори капките за очи и назалните спрейове, които са без лекарско предписание могат да съдържат активни молекули, опасни за здравето  в малки количества, приети перорално. Оказва се, че родителите често оставят капките за очи на достъпни за децата места и възбуждат тяхното любопитство. От 1997 до 2009 година са наблюдавани  4,5оо подобни  инциденти с капки за очи и 1,100 с назални спрейове, съобщава комисията по лекарствена безопасност.

Световната здравна организация алармира, че някои от съставките могат да бъдат особено  опасни, като дори една четвърт погълната чаена лъжичка  може да навреди на детето. Към тази група активни съставки спадат имидазолите. При локално приложение, те не се разпространяват в другите части на тялото, но приети през устата имат системни ефекти.

Симптомите на такъв инцидент обикновено се появяват след 1 час и са най-ясно изразени на 8-мия час, а след 12-тия започват да отшумяват. Въпреки че възстановяването е бързо, резорбцията на имидазолините може да предизвика сериозни ефекти като затруднено дишане, понижен пулс и дори да се стигне до хоспитализация.

Агенцията по лекарствена безопасност е предложила в бъдеще,  производителите на капки и спрейове да ги опаковат в специални опаковки, недостъпни за деца. Дори това предложение да бъде прието, ще отнеме няколко години, докато новите опаковки излязат на пазара. Междувременно, Световната здравна организация дава няколко съвета за безопасност:

  • Съхранявайте лекарствата на сигурно място, което е достатъчно високо и недостъпно за погледа на детето.
  • Никога не оставяйте лекарства и витамини в кухнята и до леглото на детето.
  • Ако флакона на лекарството има капачка за сигурност я поставяйте всеки път след употреба.
  • Избягвайте да приемате лекарства пред децата си,  защото те често обичат да имитират навиците на родителите.
  • Обърнете внимание на гостите си да наблюдават чанти и връхни дрехи, в които съхраняват медикаменти.

За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. За контакти: https://www.vitanaturale.eu/ тел. 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

83 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.