Публикувано на

Глутатионът и белият трън помагат при нарушена чернодробна функция

Добре известно е, че основните органи за детоксикация на киселинни отпадни продукти в човешкото тяло са лимфната система и черният дроб, това са и най-концентрираните източници на глутатион. Редица проучвания показват, че намалените нива на глутатион водят до отслабване функцията на лимфата и черния дроб, което е предпоставка за натрупване на все по-голямо количество кисели токсини, циркулиращи в тялото. А крайният резултат е увреждане на отделни клетки и органи. Повишените нива на глутатион могат да помогнат за възстановяване на чернодробната функция. Примери за нарушения, свързани с глутатионов дефицит, са диабет, стерилитет, чернодробни заболявания, катаракта, ХИВ инфекция, респираторен дистрес синдром, рак и идиопатична белодробна фиброза. Пушачите също са застрашени от дефицит на глутатион, тъй като пушенето увеличава нуждата на организма от глутатион. Храни, съдържащи глутатион, са свежите или замразените плодове и зеленчуци, рибата и месото. Аспержите, авокадото и орехите са особено богати източници на глутатион. Тялото сравнително по-трудно усвоява глутатион от хранителни добавки. Но аминокиселината цистеин осигурява естествения синтез на глутатиона в организма. Ако нивото на глутатиона е ниско може да се приема, например, N-ацетилцистеин. Повишаващи нивата на глутатион се смятат също  селенът и белият трън.

Белият трън или Silibum marianum съдържа т.нар. флавонолигнани или силимарини (името идва от компонента в най-голямо количество силимарин). Тези вещества имат свойството да стимулират синтеза на протеин в хепатоцитите, помагайки им да регенерират. Затова белият трън е много добър хепатопротектор, стимулира жлъчната секреция и има антидепресивни свойства. Много често се използва при комплексна терапия на хепатити, цироза и други чернодробни увреждания. Съществува на фармацевтичния пазар под формата на хранителни добавки, както самостоятелно, така и в комбинация с куркума, артишок, джинджифил и др.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.