Публикувано на

Фитоестрогените

Фитоестрогените или така наречените изофлавоноиди са вещества от растителен произход. Към тази група се отнасят -генистеин, даидиазин, форманонетин, изоформанонетин, прунетин и др.

Растенията, в които се натрупват изофлавоноидите са боб, ръж, леща, a особено богати са соевите продукти и тофуто. Те се намират предимно в корените (radix Ononidis), шушулки, плодове.
Основните ефекти на фитоестрогените са :
Естроген-подобно действие
Предпазват клетките от оксидативен стрес
Вещества, стимулиращи имунитета
Допълнителни ефекти :
Диуретично
Противовъзпалително
Капиляроукрепващо

От посочените ефекти на фитоестрогените се вижда, че те намират голямо приложение при жени в менопаузата. Това е така, защото нивата на естрогените след 40 годишна възраст намаляват, което е важно за усвояването на калций от организма, а се увеличава нивото на холестерола в кръвта. Това е и причината жените по-често да заболяват от остеопороза, хиперлипидемии и сърдечно-съдови заболявания.
Фитоестрогените като активни вещества се съдържат в някои козметични продукти и хранителни добавки за стягане и уголемяване на бюста. Това се дължи на естроген-подобния им ефект, тъй като те се свързват с естрогеновите рецептори и стимулират продукцията на естроген.
Фитоестрогените са обект на много изследвания, тъй като много от ефектите им върху човешото тяло все още не са доказани и предстоят да се открият. В редица изследвания е доказано, че естрогенните съединения протектират невроните от различни токсични стимули, както ин виво, така и ин витро.
Смята се, че изчерпването на естрогена по време на менопаузата е свързано с повишаване на риска от невродегенеративни заболявания. Ето защо приемът на фитоестрогени или соеви продукти е полезен за здравословен и пълноценен живот и самочувствие.

Напиши коментар
  1. Не би трябвало, само трябва да си сигурна, че нямаш алергия към някоя съставка. Всичко, което се предлага във аптеките е на билкова основа, няма за какво да се притесняваш.

  2. Не би трябвало, само трябва да си сигурна, че нямаш алергия към някоя съставка. Всичко, което се предлага във аптеките е на билкова основа, няма за какво да се притесняваш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.