Публикувано на

Colostrum – за да не се разболяваме

Коластрата е с ненадминат състав и и действие, открито още в миналото от жителите на древна Елада. Смята се, че те са я използвали за по – бързо възстановяване на организма след огромни натоварвания. Днес редица фирми произвеждат коластра под формата на хранителна добавка, а откритията за лечебните свойства на продукта и интересът към него нарастват все повече.

Коластрата всъщност представлява млякото, което се събира от кравата в първите няколко дни след раждането на малкото.  Т.е. съставът на Коластра е  такъв, че да подпомогне имунната му система и да му осигури всички необходими полезни вещества и  антитела. Малките телета, за разлика от човека, набавят имуноглобулините си именно от коластрата.  Затова тя е много по-богата на антитела, растежни фактори, витамини и редица хранителни вещества от човешката.

От растежните фактори IGF-1 е в много висока концентрация. А именно той е с подобно на инсулина действие и оказва контрол върху холестерола и кръвната захар.

Други важни за имунната система протеини, на които е богата Колостра, са лактоферините. Именно те имат антибактериални, противовирусни и дори противораково действие.

Редица изследвания говорят за ефект на лактоферините над HIV- вируса. Всъщност лактоферинът не позволява на вирусите да преминат през клетъчната мембрана и така предпазва клетката от увреждане. Той помага и при редица други вируси и някои гъбички (например Candida Albicans)

Освен гореспоменатите, Colostrum съдържа още цитокини ( например IL-10 или интерлефкин 10). Те от своя страна са с ясно изразен противовъзпалителен ефект.

От витамините в Коластра, може да се изброят доста: витамини от групата B, витамин А, фолиева киселина, витамин Е и др.

Богата е също на редица микроелементи като Na, Mg, Ca, Ka. Съдържа и редица аминокиселини, които допълват чудотворния състав.

Имайки предвид гореизброения състав, редица са възможностите на Коластра да подобри нашето здраве и да подсили имунната ни система. Освен споменатите вече действия, Colostrum може да използваме и в случай на:

Алергии.

Депресия.

Диабет и проблеми с наднормено тегло.

Диария.

Подобряване на храносмилането.

За по – красива кожа и против стареене на клетките.

Colostrum може да се използва, както от най- малките, така и от по – големите. Съществува и под формата на комбинации например с пчелно млечице или алое вера.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.