Публикувано на

Colostrum – за да не се разболяваме

Коластрата е с ненадминат състав и и действие, открито още в миналото от жителите на древна Елада. Смята се, че те са я използвали за по – бързо възстановяване на организма след огромни натоварвания. Днес редица фирми произвеждат коластра под формата на хранителна добавка, а откритията за лечебните свойства на продукта и интересът към него нарастват все повече.

Коластрата всъщност представлява млякото, което се събира от кравата в първите няколко дни след раждането на малкото.  Т.е. съставът на Коластра е  такъв, че да подпомогне имунната му система и да му осигури всички необходими полезни вещества и  антитела. Малките телета, за разлика от човека, набавят имуноглобулините си именно от коластрата.  Затова тя е много по-богата на антитела, растежни фактори, витамини и редица хранителни вещества от човешката.

От растежните фактори IGF-1 е в много висока концентрация. А именно той е с подобно на инсулина действие и оказва контрол върху холестерола и кръвната захар.

Други важни за имунната система протеини, на които е богата Колостра, са лактоферините. Именно те имат антибактериални, противовирусни и дори противораково действие.

Редица изследвания говорят за ефект на лактоферините над HIV- вируса. Всъщност лактоферинът не позволява на вирусите да преминат през клетъчната мембрана и така предпазва клетката от увреждане. Той помага и при редица други вируси и някои гъбички (например Candida Albicans)

Освен гореспоменатите, Colostrum съдържа още цитокини ( например IL-10 или интерлефкин 10). Те от своя страна са с ясно изразен противовъзпалителен ефект.

От витамините в Коластра, може да се изброят доста: витамини от групата B, витамин А, фолиева киселина, витамин Е и др.

Богата е също на редица микроелементи като Na, Mg, Ca, Ka. Съдържа и редица аминокиселини, които допълват чудотворния състав.

Имайки предвид гореизброения състав, редица са възможностите на Коластра да подобри нашето здраве и да подсили имунната ни система. Освен споменатите вече действия, Colostrum може да използваме и в случай на:

Алергии.

Депресия.

Диабет и проблеми с наднормено тегло.

Диария.

Подобряване на храносмилането.

За по – красива кожа и против стареене на клетките.

Colostrum може да се използва, както от най- малките, така и от по – големите. Съществува и под формата на комбинации например с пчелно млечице или алое вера.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.