Публикувано на

Антиоксиданти срещу загуба на слуха

Ниво на шума над 85 dB може сериозно да увреди слуха.

Учени от Мичиганския университет откриха, че приема на високи дози от определени антиоксиданти намаляват риска от загуба на слуха причинена от силен шум. Откритието е направено след дълго проучване на слуховия нерв и механизмите на възприемане на слуха, а резултатите са получени при опитни животни.

Опитите с животни показват, че чрез високи дози витамин А, С, Е и магнезий приети един час преди излагането на силен шум, както и веднъж дневно следващите 5 дни значително понижава риска от необратима загуба на слуха. Лабораторните животни са били изложени на звуци еквивалентни на реактивен двигател.

Преди се е смятало, че загубата на слуха се дължи на директно увреждане на слуховите рецептори от интензивната вибрация. Последните проучвания показват, че в действителност клетъчната смърт на сензорните клетки се причинява от образуване на свободни радикали, които ги атакуват. Високите дози антиоксиданти обезвреждат свободните радикали и предотвратяват увреждането.

След като са били проведени плацебо-контролирани изследвания при опитни животни е установено, че именно комбинирания прием на витамини А, С и Е показва най-голяма ефективност. Добавянето на магнезий към тази комбинация допълнително усилва ефекта. Свободни радикали се откриват дълго след началния звуков стимул,  поради което се препоръчва приема на витамини през следващите 5 дни.

Планира се съвсем скоро да започнат проучвания и при хора, за да може да се определят с по-голяма точност нивата на необходимите витамини.

Комбиниран препарат с необходимото количество антиоксиданти ще може да си закупи всеки и да го приема превантивно преди рок концерт, дискотека или работен ден в среда със засилен шум. Безопасността на труда при професии като музиканти, пилоти и строителни работници може значително да се подобри.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Контакти: Тел: 0884-789-278 / уебсайт: https://www.vitanaturale.eu/

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts