Публикувано на

Антиоксиданти поддържат мъжката потентност

Проучване, публикувано на 14 септември в нюйоркски медицински журнал хвърля нова светлина над въпроса с мъжката импотентност. Мъжете на средна възраст, които приемат достатъчно количество антиоксиданти с диетата си произвеждат по-качествена сперма в сравнение с тези, при които има недостиг на тези нутриенти.

Изследвания, проведени измежду мъже на възраст 45 години показват, че при тези от тях, които приемат адекватни дози витамин C и Е, фолат и цинк много по- рядко се наблюдават дефекти в ДНК на сперматозоидите. Неоспорима е връзката между здравословното хранене и производството на качествени сперматозоиди, но именно антиоксидантите са тези, които очевидно имат ключова роля в този процес.

Проучване е проведено и  измежду 80 здрави доброволци непушачи на възраст от 22 до 80г. Разделени са били на няколко групи, като една от групите приемала 700мг витамин C, при нормална дневна доза за мъже от 90мг. Съответно тази група е показала най-добри стойности за състоянието на сперматозоидите.

Подобни резултати се посочват и при групите със завишен прием на витамин Е, фолат и цинк. Препочъчаната дневна доза за витамин Е е 15мг/ не повече от 1,000мг/, за цинк 11мг/ не повече от 40мг/ и за фолат е 400мг/ не повече от 1,000мг/.

Всички обсъдени резултати касаят мъже  на 45 години и нагоре. Изследователите не са открили връзка между приема на антиоксиданти и качеството на спермата при младите представители мъжкия пол. Предполага се, че организма на младите мъже се намира под по-малък оксидативен стрес или е по-ефективен в неутрализиране на свободните радикали.

Всички участници в проучването са били без проблеми с фертилитета. Не бива да се спекулира, че  повишеният прием на антиоксиданти може да лекува инфертилитет. Причина за него могат да бъдат редица фактори но със сигурност добре балансираната диета с достатъчно количество от споменатите субстанции ще помогне да се справите по-лесно с проблема.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

167 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.