Публикувано на

Алергията към котки лечима

Скорошно изявление на учени, работещи в тази насока гласи, че съвсем скоро ще се радваме на домашните си любимци без притеснение.

Учените от университета в Кембридж съобщават, че са успели да идентифицират протеин в мъртвите клетки по кожата на животното, който стимулира алергична реакция при хората.

Оказва се, че голяма част от хората са алергични към котки, кучета и други домашни животни. Най-често симптомите включват кихане, сърбеж, запушен нос или хрема.

Алергична реакция се появява, когато имунната система реагира бурно на потенциална опасност. В случая имунната система грешно разпознава като опасност специфични протеини по кожата на животното. Най-честата причина за алергична реакция е протеин наречен Fel d1, който може да бъде открит в микроскопични парченца от кожата.

Екипът от Кембридж е установил точния механизъм, по който тази молекула в комбинация с липополизахарид от външната среда  активира имунния отговор. Освен всичко това учените са установили дори точно коя част на имунната система участва в разпознаването, а именно TLR4 рецептор.

Потенциалното лекарство ще блокира имунният отговор на това ниво и ще предотвратява алергичната реакция.

Проблемът с котешкия алерген идва и от факта, че той е особено лепкав и се прилепва към всякакви повърхности, включително дрехи и обувки. Освен това може да се намери у дома по стените и таваните, дълги години след като котката е престанала да обитава жилището.

След това откритие любителите на кучета също могат да се надяват, че съвсем скоро ще има решение и на техния проблем.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене.

 За контакти: Тел: 0884-789-278 / уебсайт: https://www.vitanaturale.eu/

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

84 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.