На всички понякога ни се хапва нещо хрупкаво и солено. И най-често това са солети, брускети, чипс, изобщо все пакетирани храни, които съдържат твърде много сол, консерванти и мазнини. Но, ако сте си приготвили вкъщи лимецки, носите ги с вас през деня, може да заместите вредните и бързи храни, а вярвам, че и децата също биха ги харесали!
Представям ви една много лесна и в същото време вкусна рецепта за лимецки. Нарекох ги така, защото използвах само брашно от лимец, а и исках да бъдат по-здравословни.
Необходими продукти:
- 1 чаша и половина брашно от пълнозърнест лимец;
- 1 ч/л сол ( аз използвам хималайска);
- 3 с.л. микс от семена (ленено, сусамено, слънчогледово, тиквено);
- 1/4 ч. вода;
- 1с.л. кокосово масло;
- 1 с.л. сусамов тахан;
- 1 ч.л. сода или бакпулвер;
- кимион, лен – може да се добавят също.
Начин на приготвяне:
Пълнозърнестото брашно от лимец се смесва с бакпулвера/содата и се добавят сол, семена. Последно се слагат маслото, водата и сусамовия тахан. Замесва се меко тесто и се оформя на топчета, но може и да се разточи, да се изрежат на тънко и да бъдат като крекери или солети. След това соленките се слагат в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в загрята на 170 градуса фурна до златист загар.
Да ви е вкусно! Надявам се рецептата ми да ви е харесала.
Може да ме последвате в Instagram, където споделям всички мои кулинарни приключения и различни веган рецепти – https://www.instagram.com/illusion.benny/ .