Публикувано на

Защо и как да приемаме хранителни добавки?

Всеки човек има различни ценности в живота си, а една от тях, отнасяща се за всички ни, без която не можем да се насладим на това, което сме или това, което имаме, е здравето.

Знаем, че голяма част от заболяванията се дължат на стреса – физически, химически, биологичен, психо-емоционален и т.н. Ако сравним тялото си с една голяма и хубава къща, чиито прозорци биват чупени постоянно от хулигани, какво бихме направили? Ще повикаме майстор, ще вземем нови прозорци и всичко нужно, за да запушим дупките и да не е студено в дома ни. Можем да се погрижим за симптомите на болестта, да остъклим прозорците и да подкрепим хората вътре, за да ни е комфортно в къщата, но това е временно решение. Докато не отстраним причината за стреса или хулигана, който чупи прозорците, ситуацията ще се повтаря.

Болестта настъпва, когато здравето ни се наруши по една или друга причина

Може да се каже, че има 5 основни стълба, на които се крепи здравето на човека:

 1. Правилно дишане;
 2. Пълноценно хранене и прием на достатъчно количество вода;
 3. Периодично изчистване на организма;
 4. Сън, почивка и релаксиране;
 5. Движение.

Когато имаме дефицити в една от тези сфери е нужно да предприемем действия за тяхното отстраняване.

Защо са ни нужни хранителни добавки?

Чрез хранителните или биологично-активните добавки можем да подпомогнем една от основите на здравето – пълноценното хранене.

Днес живеем в епохата на големи дефицити и дневната ни норма от хранителни вещества не достига, за да задоволи нуждите на нашето тяло и на нашите клетки. Не успяваме да ги набавим в достатъчно количество от храната.

Да погледнем с какво основно се храним – хляб, макарони, ориз, варива и малко зеленчуци и плодове. Тази диета не е пълноценна, а когато прибавим и един от големите проблеми на съвременното земеделие – отглеждане на растенията върху бедни на вещества почви, можем да си обясним защо се появяват дефицити в организма ни.

Именно за това възниква въпросът от къде да запълним тези дефицити.

Много хора днес сами си предписват хранителни добавки като смятат, че не им достига даден елемент. Други хора пък имат доказан дефицит на конкретни витамини или минерали и е назначен от специалист прием на добавки за корекция на дефицит. При всички случаи е важно да се подберат внимателно добавките, които ще се приемат.

Когато ползваме хранителни добавки, които не са качествени, в най-добрият случай не се получава дадения резултат, а в най-лошия – можем да си навредим. Организмът и системите му се натоварват излишно, когато има прием на хранителни добавки, които имат нисък процент на усвояване или не се усвояват.

Живеем в ерата на ксенобиотиците (тук може да се даде линк към статията за хомеостазата), които присъстват в храната, изобилстват в околната среда и нашата вътрешна среда вече не се справя с това. Започва отлагане в  междуклетъчното пространство, а превишаването на някои допустими количества може да доведе до хипоалергични реакции.

Как да приемаме хранителни добавки?

Днес съществува безконтролна употреба на хранителни добавки във високи дози. Безумна е употребата на продукти в големи дози, ако те не са предписани от специалисти, лекари, нутрициолози, които са наясно какво се случва в организма и какви компенсаторни механизми могат да се включат и съответно дали приемът им не крие рискове за здравето.

Важна основна характеристика за полезния ефек на добавките е тяхната бионаличност (биодостъпност), а именно каква част приетото количество биоактовно вещество ще достигне до кръвообръщението. Хубаво е да се информираме, дали брандът който избираме има висока бионаличност на продуктите си, което ще ни осигури и много по-добър ефект от приема.

Когато не говорим за профилактични, а не лечебни дози от дадени вещества, е добре да се приема така наречената адекватна дневна доза. По този начин, когато при човека има недостиг от тази адекватна дневна норма организмът сам може да разбере и прецени как да приеме дозата. Когато се приеме голяма доза от дадено вещество, която е например 10 пъти повече от адекватната дневна норма, може да се предизвика компенсаторна реакция на организма.

Организмът започва да се бори с тази повишена доза в опит да изхвърли излишното количество. Например ако приемем много калций трябва да се повиши количеството фосфор, защото има определен баланс между тези два елемента. Има баланс между витамините и микроелементите, който съществува вътре в нас. Приемайки неадекватна доза от дадена хранителна добавка ние нарушаваме този баланс.

Тук е важно да се отбележи, че при здрав човек, с пълноценен режим на хранене, неустановени с изследване дефицити, и без консултация от специалист, не се препоръчва приемането на хранителни добавки, особено в големи дози.

Какви добавки да изберем при нужда?

VERTERA LAB е професионална линия, която включва най-популярните витамини, минерали, аминокиселини и растителни екстракти в максимално биодостъпна форма.

Продуктите от новата линия на Вертера имат най-лесно смилаемата, естествена форма, която е разработена на базата на собствена изследователска лаборатория, а също така отговаря на държавни и международни сертификати за качество и безопасност.

VERTERA LAB са комплекси, създадени по иновативна технология на микрокапсулиране, която осигурява максимална бионаличност и целенасочени ефекти на полезни вещества с висока степен на фармакологична чистота и усвоимост.

Запознайте се с новите продукти за здраве и красота от компания Вертера, чиято мисия се основава на пътя към човешката хармония.

И тъй като в организма рядко има дефицит на само едно вещество се предлагат различни комплекси и комбинации от продукти:

 • Кордицепс – Биоактивен комплекс, включващ ферментирал мицел на гъбата кордицепс и коензим Q10 , препоръчва се за:

повишаване на енергията и издръжливостта, сърдечно-съдова подкрепа, укрепване на имунната система, повишен общ тонус, защита на клетките от оксидативен стрес.

 • Органичен йод – Биоактивен комплекс включващ органичен йод, тирозин и селен, препоръчва се за: здравето на щитовидната жлеза, подобрена енергия и жизненост, поддържане на имунитета, стимулиране на метаболизма, поддържане на здрави кожа, коса и нокти.
 • Цинк пиколинат – препоръчва се за: укрепване на имунната система, поддържане здравето на кожата, стимулиране растежа на косата и ноктите, поддържане зрението, регулиране на хормоналния баланс.
 • Витамин C рутинбиоактивен комплекс източник на витамин С и рутин –препоръчва се за: укрепване на имунната система, поддържане здравето на кожата, подобряване здравето на сърцето, Anti-age ефект.
 • Магнезиев бисглицинат + B6 – препоръчва се за: поддържане на нервната система, подобряване на съня, енергийна подкрепа, подпомагане здравето на сърцето, храносмилателна подкрепа.
 • Хром пиколинат – препоръчва се за: регулиране нивата на глюкозата, подпомагане загубата на тегло, подобряване състоянието на кожата и здравето на сърдечно-съдовата система, повишаване на енергията.
 • Витамини D3+K2 – препоръчва се за: здрави кости и зъби, сърдечно-съдово здраве, укрепване на имунната система, калциев метаболизъм, подпомагане здравето на ставите, заздравяване на рани.

Дозите, посочени на етикетите на новата линия Вертера лаб, са ниски, съответстващи на адекватната дневна потребност на нашето тяло, за да може организмът да не включва компенсаторен механизъм срещу повишени дози.

VERTERA LAB имат редица ползи:

-Технология на микрокапсулиране –  веществата са поместени в полизахаридна обвивка (тънко фолио от полизахаридите ламинаран  фукоидан)  и благодарение на това, продуктът става познат, особено когато се употребява с биогеловете  и организмът не го отделя като нещо чуждо;

– Максимално лесно усвоима форма на биологични комплекси;

– Фармакологична чистота на суровината с фармакологичен лиценз;

– Капсулата защитава от стомашните сокове и ензими;

– Увеличава се всмукването и усвоимостта и се намалява необходимостта от увеличаване на дозата;

– Разработени в собствена научна лаборатория;

– Международни сертификати за качество.

Продуктите от линията VERTERA LAB може да се комбинират с класическата линия биогелове от ферментирали водорасли на Vertera, при което се получава една еднородна среда, в която няма конкуренция за всмукване и съответно няма съпротива от организма. Така се осигурява естественото функциониране на клетките, тъканите, органите, системите на организма и отлично усвояване. С други думи, резултатът се постига чрез използване на механизмите и принципите на действие на биологичните системи на човека.

Може да да поръчате продуктите на Веретра с 30%  отстъпка от тук: https://vertera.eu/?ref=253323

Статията изготви Евгения Згурова – независим партньор на компания Vertera.

За повече информация: https://evgeniyazgurova.verterasa.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/pro.zdrave.vertera/

За контакти: тел. 0888346661