Публикувано на

Защо броколите са полезни за нашето здраве

Защо броколите са полезни за здравето

Знаете, че броколите са едни от най-полезните зеленчуци? Това е може би една от най-ценните храни, които ни идват на ум, когато си помислим за здравословно хранене. И това наистина важи в пълна сила за този кръстоцветен зеленчук. Той е изключително полезен за вашето здраве и има различни, и много вкусни начини, по които можете да го включите в ястия, закуски и да, дори в напитки.

Ето какви са предимствата на тази суперхрана:

Броколите съдържат изобилие от хранителни вещества:

Една чаша сурови броколи съдържа само 25 калории, по-малко от 5 грама въглехидрати, мазнини и няколко грама растителен протеин. Въпреки това броколите са пълни с полезни витамини и минерали. Една чаша осигурява почти 250% от дневната доза на витамин К, който помага за съсирването на кръвта и е необходим за здравето на костите. Същата тази порция ни снабдява  достатъчно витамин С, поддържащ имунитета и колагена, над 50% от необходимата доза хром – минерал, който подпомага енергийния метаболизъм и регулирането на кръвната захар , и над 40% за фолиевата киселина, витамин, свързан с паметта и настроението.

Чаша варени броколи доставя и над 10% от дневната нужда от витамини А, В6, В2 и Е, както и фосфор, холин, манган, мед и калий и поне 5% от ежедневните препоръчителни дози магнезий, цинк, желязо, калций и селен.

Броколите съдържат и растителни омега-3 мастни киселини, от които супер полезната алфа-линоленова киселина, или ALA, които са свързани с противовъзпалителни процеси и подобряване на циркулацията в организма.

Броколите са част от семейството на кръстоцветните зеленчуци, което също включва карфиол, зеле, брюкселско зеле и други зелени зеленчуци. Тази група растения съдържа естествени съединения, свързани с профилактиката на рака . Това е факт благодарение на способността им да неутрализират канцерогените и да предотвратяват растежа и разпространението на раковите клетки.  Това семейство зеленчуци също поддържат апоптоза или самоунищожаващата се последователност, която тялото използва, за да унищожи нефункционалните клетки.

Броколите съдържат фибри

Броколите са богати на фибри –  2-3 грама фибри на чаша сурови броколи поддържат добро храносмилателно здраве и подхранват полезните бактерии в червата, свързани с противовъзпалителните процеси, имунитета и настроението. Същата тази порция също съдържа и голямо количество вода, което спомага за хидратацията на органзима. Комбинацията от фибри и вода засилва чувството за ситост, което подпомога здравословното управление на теглото. А фибрите помагат за поддържане на регулирането на кръвната захар и инсулина за стабилна, равномерна енергия. Затова броколите могат да бъдат особено подходящи в менюто за отслабване и регулиране на теглото.

Броколите спомагат за детоксикацията на органзима

Изследванията показват, че естествено срещащите се съединения в броколите  подпомагат детокс процесите в тялото, което означава, че те спомагат за деактивирането на потенциално увреждащите химикали или по-бързото им извеждане от тялото.

Антиоксиданти свойства

Доказано е, че защитните антиоксидантни съединения в броколите противодействат на уврежданията на кожата, причинени от UV лъчение. Антиоксидантите лутеин и зеаксантин защитават ретината и очната леща и е доказано, че и двете вещества намаляват риска от дегенерация на макулата и катаракта, едни от най- често срещани очни заболявания.

Надявам се статията ми да Ви е била полезна! Споделяйте Вашите коментари и идеи в нашата фейсбук група https://www.facebook.com/groups/416390555847756/.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts