Публикувано на

Защо авокадото е полезно за здравето

Авокадото е полезно за здравето

Популярността на авокадото се дължи на богатата му, кремообразна текстура и плътния му, и  мек вкус. Авокадото или Persea Americana е плод, който принадлежи към семейство Лаврови (Lauraceae), което  включва и канелата. За ацтеките плодът е бил символ на любовта и плодовитостта. В древността авокадото е било храна само за богатите хора. Има десетки разновидности на авокадото, вариращи по размер, цвят и текстура. Всички те са местни в тропическия климат и когато се събират, вътрешността омеква до маслена текстура, която е станала изключително популярна във всичко – от салати до десерти.

Кои са най-важните ползи за тялото от консумацията на авокадо?

Порция авокадо (около 80 g) съдържа:

  • 152Kcal / 627KJ ;
  • 5g протеин ;
  • 6g мазнини;
  • 5g въглехидрати;
  • 6g фибри;
  • 360 mg калий;
  • 56mg Vit E.

Авокадото е богато на хранителни вещества

Авокадото е отличен източник на мононенаситени мазнини и витамин Е и съдържа завидно количество фолиева киселина. От тези плодове получаваме по-разтворими фибри и редица полезни минерали, включително желязо, мед и калий.

Полезно е за сърцето

Съставът на авокадото е представен от високо съдържание на мазнини, като 60% от тях са мононенаситени мазнини. Според редица изследвания именно тези мазнини са важна защита срещу сърдечни заболявания и понижаване на кръвното налягане. Те също така са отличен източник на калий, фолат и фибри, които от своя страна са важни за правилната сърдечна дейност. Меню, богато на авокадо, може да помогне за понижаване на т.нар. лош холестерол. Маслата, доставяни от авокадо, включващи олеинова киселина и линолова киселина, се препоръчват като част от балансирана диета при хора с високи нива на холестерол в кръвта.

Помага за регулиране на апетита

Няма съмнение, че съдържанието на калории в авокадото е по-голямо от останалите плодове и зеленчуци. Интересно проучване обаче показва, че съдържанието на мазнини и фибри в авокадото води до създаване чувство на ситост, което помага именно за регулиране на апетита.

Полезно е за очите

Наред с посочените по-горе ползи, авокадото е богат източник на антиоксиданта и витамин Е, както и каротини, включително лутеин и зеаксантин, за които се смята, че помагат за поддържане здравето на очите.

Надявам се статията ми да Ви е била полезна. Още интересна информация на здравна тематика може да откриете и в нашата фейсбук група https://www.facebook.com/groups/416390555847756/.


 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts