Публикувано на

Заблудата за кафето

Можете ли да си представите живот без кафе. Толкова сме свикнали с него-сутрин, на обяд, в следобедните часове. Някои хора дори и вечер. Толкова много е писано за тази напитка без която сякаш животът е немислим. Но се оказва, че се намираме в голяма заблуда.  Защо?

Съвсем погрешно е внушението, че ако не се изпие едни кафе сутрин, не можем да се събудим.  Кофеинът отстранява умората, но дали след сън човек е уморен? Всъщност полезното му действие може да се изпита едва след 17 часа. А и най-богато на кофеин не е кафето, а  растението  гуарана (съдържание на кофеин 6-7 процента). Привикването на организма към кофеина прави употребата му съвсем излишна и той спира да действа тонизиращо.

Много от хората, които пият от ароматната напитка преди сън и това не им пречи да заспиват са доказателство,че организмът им се нуждае от все по-високи дози, за да има ефект.

Доказано е че консумацията на повече от 3- 4 чаши кафе, а при някои жени дори по-малко, намалява фертилността. Газираните напитки с кофеин също трябва да се избягват,  защото дори една чаша на ден намалява шанса за забременяване. Вредното влияние на кофеина при гастрит,  язва и киселинни е безспорно. Кофеинът благоприятства отделянето на повече киселини и благоприятства поява на гастро – интестинални заболявания, особено прието на гладен стомах.  Трябва да забравим за кафето, ако имаме някои от тези оплаквания. Вместо това една чаша топло мляко сутрин и вечер би била много по-удачна и полезна за здравето и външния ни вид. Литър прясно мляко на ден ни предпазва от рак на стомаха и запазва младежкия ни вид.

Разбира се, в умерено количество и кофеинът е полезен, а и всички знаем и положителните му страни по отношение на борбата с целулита. Прилаган външно за мазане като съставка на кремове срещу т.н. портокалова кожа, той върши чудеса. Наш остава избора да съчетаем полезното с приятното, използвайки кафето в умерени количества.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар
  1. Всеки път като не съм си изпила кафето имам страшно главоболие, имат ли връзка тези неща или аз си внушавам?

  2. Всеки път като не съм си изпила кафето имам страшно главоболие, имат ли връзка тези неща или аз си внушавам?

  3. Да, има връзка. Макар и по-слаба, възможно е да се развие зависимост и към кофеина, каквато е например зависимостта към никотина. Именно поради тази причина се появява и главоболието ти.

  4. Кафето е като всичко друго което приемаме или се храним- не трябва да се прекалява, защото всичко прекалено е вредно.

  5. Отдавна съм ограничила приема на кафе до 1 на ден, защото установих, че водата ме тонизира много повече от кафето, но когато имам главоболие, ми помагат таблетки с кофеин – да разбирам, че не той, а другите им съставки ми вършат работата?

  6. Отдавна съм ограничила приема на кафе до 1 на ден, защото установих, че водата ме тонизира много повече от кафето, но когато имам главоболие, ми помагат таблетки с кофеин – да разбирам, че не той, а другите им съставки ми вършат работата?

  7. Да, има връзка. Макар и по-слаба, възможно е да се развие зависимост и към кофеина, каквато е например зависимостта към никотина. Именно поради тази причина се появява и главоболието ти.

  8. Кафето е като всичко друго което приемаме или се храним- не трябва да се прекалява, защото всичко прекалено е вредно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.