Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Заблудата за кафето

Можете ли да си представите живот без кафе. Толкова сме свикнали с него-сутрин, на обяд, в следобедните часове. Някои хора дори и вечер. Толкова много е писано за тази напитка без която сякаш животът е немислим. Но се оказва, че се намираме в голяма заблуда.  Защо?

Съвсем погрешно е внушението, че ако не се изпие едни кафе сутрин, не можем да се събудим.  Кофеинът отстранява умората, но дали след сън човек е уморен? Всъщност полезното му действие може да се изпита едва след 17 часа. А и най-богато на кофеин не е кафето, а  растението  гуарана (съдържание на кофеин 6-7 процента). Привикването на организма към кофеина прави употребата му съвсем излишна и той спира да действа тонизиращо.

Много от хората, които пият от ароматната напитка преди сън и това не им пречи да заспиват са доказателство,че организмът им се нуждае от все по-високи дози, за да има ефект.

Доказано е че консумацията на повече от 3- 4 чаши кафе, а при някои жени дори по-малко, намалява фертилността. Газираните напитки с кофеин също трябва да се избягват,  защото дори една чаша на ден намалява шанса за забременяване. Вредното влияние на кофеина при гастрит,  язва и киселинни е безспорно. Кофеинът благоприятства отделянето на повече киселини и благоприятства поява на гастро – интестинални заболявания, особено прието на гладен стомах.  Трябва да забравим за кафето, ако имаме някои от тези оплаквания. Вместо това една чаша топло мляко сутрин и вечер би била много по-удачна и полезна за здравето и външния ни вид. Литър прясно мляко на ден ни предпазва от рак на стомаха и запазва младежкия ни вид.

Разбира се, в умерено количество и кофеинът е полезен, а и всички знаем и положителните му страни по отношение на борбата с целулита. Прилаган външно за мазане като съставка на кремове срещу т.н. портокалова кожа, той върши чудеса. Наш остава избора да съчетаем полезното с приятното, използвайки кафето в умерени количества.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

mm

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е ко-създател и автор във “Forumzdrave.bg”.

154 posts