Публикувано на

Заблуда е, че киселото зеле е “кисело ” за стомаха

Kиселото зеле е открито от китайците. То е продукт от ферментацията, причинена от бактериите на млечната киселина, които атакуват въглехидратите на зелето и ги разлагат на млечна и оцетна киселина. Така зелето се запазва за дълго време. Самите бактерии на млечната киселина имат положително действие за човешкия организъм. Киселото зеле съдържа ценния витамин В12, който обикновено липсва от растителната храна (изключение правят водораслите). Производството му допринася за ,,духовна свежест”, настроение, овладяване на стреса. Стимулира нервната система, метаболизма на желязото, кислородното снабдяване на клетките, както и техния растеж. Освен това витамин B 12  подпомага и изграждането на костите, преработката на мазнините, активността на мускулите и, разбира се, на непрекъснато работещия сърдечен мускул.

Киселото зеле е съкровищница и за витамин В6, без който не е възможна белтъчната преработка. А ниацинът (B6)  допринася за позитивно настроение, за клетъчната енергия, за общата и за мозъчната обмяна на веществата.

Пантотеновата киселина (витамин B 5) също е желана биологична ценност. Киселото зеле помага и при храносмилателни проблеми. Суровото кисело зеле e полезно при възпаления на стомаха и на червата, както и при диарии (даже и при такива, причинени от лечението с антибиотици). Самите млечнокисели бактерии имат антимикробно действие. Те влияят благоприятно на чревната флора и пречат на растежа на болестотворните микроорганизми.

Произвеждат продукти на обмяната на веществата, които са отровни за другите бактерии – това е вътрешно бактериална война, при която ние печелим. За да се излекувате от храносмилателните си проблеми, в продължение на 2-3 седмици яжте по 200 г кисело зеле дневно, като дъвчете добре.

Киселото зеле е помощник в борбата с рака. Млечнокиселите бактерии активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу туморите, пречат на чревните ензими да превръщат безопасните преканцерогени в опасни канцерогени. Някои щамове на млечнокиселите бактерии могат да поемат нитрит, така че от него не може да се образува нитрозамин. Киселото зеле предлага особено ефикасна защита срещу рака на дебелото черво. То намалява превръщането на първичните галенови киселини във вторични, а те са силни стимулатори на туморите.

Не трябва да се подценява и съдържанието на минерали, като  калий, желязо, магнезий и цинк. Желязото е с принос в кръвообразуването и в клетъчното дишане. Магнезият е важен за мускулната сила и за сърцето. Цинкът е със съществено значение за съединителните тъкани, за мозъчната дейност и др.

Зелето има силно изразен терапевтичен ефект:

а)    понижава риска от рак на дебелото черво и на други видове рак;

б)    предпазва и лекува язва на стомаха;

в)    стимулира имунната система;

г)    убива бактериите и вирусите;

д)  благоприятства и ускорява растежа на организма.

Консумирането на сурово, готвено или кисело зеле само 1 път седмично намалява вероятността от развитие на рак на дебелото черво с 66%. А консумирането по-често (3-4 пъти седмично) на зеле, увеличава антираковото действие.

 

Aвтор: Анжела Иванова За повече информация и други публикации на автора : http://angelliha.info

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.