Публикувано на

За и против хидроколонтерапията

Хидроколонтерапия  е процедура, чрез която се осъществява промиване на дебелото черво с вода и водни разтвори.

Нередовното и нездравословното хранене е предпоставка за развитие на редица заболявания. Всичко започва с подуване на корема, тежест и газове. След това идва запекът, които често се превръща в хроничен проблем и не бива да се пренебрегва. Нормалната чревна перисталтика се затруднява, т.к. по стените на червата се натрупват плътни отлагания, които водят до интоксикация и смущаване функцията на редица вътрешни органи и системи.

Натрупването на токсини в организма се отразява и на външния вид, нервната система и дори мозъка. Започват проблеми с кожата –  пъпки, промяна в цвета на лицето. Не на последно място нервност, проблеми с теглото, алергии, хемороиди, смущения в концентрацията и паметта, както и безсъние.

Чревната хидротерапия или хидроколонтерапията е много подходяща при пациенти с хроничен запек, колити, глисти, газове, колики, наднормено тегло, целулит, медикаментозни отравяния, синдром на раздразненото черво.

Използва се обилно количество вода, за да може да се изчисти  дебелото черво по цялата му дължина от натрупаните шлаки. Процедурата наподобява клизма и продължава около един час. Не се използват лекарства и пациентът не изпитва болка. След процедурата се препоръчва прием на голямо количество течности и кисело мляко, което помага за по – бързото възстановяване на чревната микрофлора.

Случаи, при които хирдоколонтерапията е противопоказна:

Анемия

Хемороиди

Болест на Крон

Автоимунни заболявания

Неспецифичен язвен колит и др.

 Разбира се, преди да се подложите на подобна процедура, трябва да сте се консултирали с лекар.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.