Публикувано на

Японска диета за отслабване и дълголетие

Повечето японци, както мъже така и жени могат да се похвалят със завидно телосложение. Плоският корем, изваяните бедра и липсата на целулит, не са рядко срещано явление сред тях.

Всичко това се дължи на здравословната японска диета, която залага основно на риба, зеленчуци и ориз. В японската кухня отсъстват понятия като King size, двойна порция и други подобни. Там порциите са внимателно изчислени, за да не се премине прага на насищане. Японската диета успешно повлиява затлъстяването в детска възраст. Проучвания показват особено ниската честота на хронични заболявания сред японците. Броят на заболелите от рак, деменция и коронарна болест на сърцето е значително по-нисък в сравнение с повечето европейски страни.

Япония може да се гордее с най-ниският процент на затлъстяване сред населението – 3%, сравнено със САЩ, където например  е 32%. Средно статистически японците ядат 25% по-малко калории на ден от европейците. Ако успеем да взаимстваме някои особености на японската кухня, със сигурност ще бъдем възнаградени с добра фигура.

Стъпка по стъпка:

Японската диета включва храни, които са с подчертано нискокалорийно съдържание.

Ориз      

Японската диета е базирана на ориз, а не на хлебни продукти за разлика от повечето европейски кухни. Оризът засища бързо и не създава чувство на тежест в стомаха. Препоръчва се приема на пълнозърнест ориз, който е много по-богат на фибри. Оризът не съдържа глутен, което от съществено значение за хората с непоносимост към последния. Особено здравословна е термичната обработка, която използват, а именно варене. За сравнение хлябът се приготвя чрез изпичане на тестото, при което се образуват специфични молекули, способни бързо да покачат кръвната захар.

Зеленчуци 

Червени чушки, грах, лук, спанак, бамбук, гъби шийтаке, китайско зеле, карфиол, пащърнак, цвекло, ряпа, уакаме и др., списъкът наброява повече от 40 вида зеленчуци. За японците е практика да сервират дадено блюдо с поне 4-5 вида зеленчуци. Гъбите шийтаке са символ на дълголетие за японците от векове. Те са силен антиоксидант, имуностимулатор и регулатор на нивата на холестерола.

Риба

Излишно е да описваме предимствата на рибата, пред червените и птичите меса. Тлъстите риби са богати на омега-3 ненаситени мастни киселини, които понижават холестерола и помагат за поддържане на добро зрение и мисловна дейност. Последните действат силно противовъзпалително. Сьомгата, прясната риба тон, сардините и скумрията са добро допълнение към вашето меню.

Морски водорасли

Комбу (вирее в топли води) и нори (в студени води) са широко използвани в традиционната им кухня. Те съдържат високи нива на йод и други минерали и микроелементи, което ги прави здравословни и с добри вкусови качества.

Соя

В японската диета са включени множество соеви продукти. Такива са тофу, обелени соеви ядки, мисо супа и разбира се соевия сос. Последният е особено солен, поради което хора с хипертония трябва да ограничат употребата му. Соята и нейните деривати са богат източник на качествени протеини от растителен произход.

Плодове

Десертът в японската кухня обикновено е селекция от плодове. Като добавка може да има сладолед или специален топинг.

Бульони

Бульоните играят ключова роля в японската кухня. Те са затопляща и засищаща добавка към основната храна. Помагат за доброто храносмилане и борят дехидратацията по време на хранене.

Зелен чай

Проучвания доказват, че редовната консумация на зелен чай намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания, благодарение на силните му антиоксидантни свойства.

И не на последно място една от тайните на японската диета е правилото- човек да се храни докато достигне до 80% ситост. Фактите говорят, че този подход дава добри резултати, но дали е приложимо и в западните култури е спорен въпрос.


Автор:

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

Индивидуални консултации и програми: https://www.vitanaturale.eu

Е-mail: boyana@vitanaturale.eu

Тел. 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

92 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.