Публикувано на

Витамините от група В – жизнено необходими за редица процеси в организма

Едно от всички условия за нормално протичане на метаболитните процеси в организма, е именно да се приемат редовно необходимите количества от всички видове витамини  групата В.

Витамин В1

Витамин В1 регулира дейността на нервната система и храносмилателния канал, участва в обмяната на въглехидратите. При някои заболявания като: неврози, полиневрити, невралгии, храносмилателни смущения, бери-бери, В1 трябва да се приема в големи количества. Това може да се постигне като се приема бирена мая, черен дроб, яйца, мляко, масло, цвекло, картофи, моркови, ябълки и круши. Пшеничените трици също са много богати на витамин В1. Отвара от тях се приготвя като 200г се заливат с 1л кипяща вода и се варят около 2 часа след което се прецеждат през марля. Към отварата може да се добави 100г мляко и 5г масло.

Витамин В2

Той регулира и участва в редица обменни процеси на клетките . Недостигът му предизвиква поражение на периферните нерви, кожата и лигавиците. Има благоприятно въздействие при различни видове анемии, полиневрити и паркинсонизъм. Храни, богати на витамин В2 са: черен дроб, месо, риба, млечни продукти, отвара от трици, моркови, цвекло, зеле, картофи.

Витамин В3 

Намира се в черния дроб, някои плодове и зеленчуци. Участва в обмяната на въглехидратите, намалява “лошия” холестрол и триглицеридите. При недостига му се развива болестта пелагра, която се характеризира с дерматити, диария и деменция.

Витамин В4

Този витамин се използва като допълващо средство при лечение и профилактика на чернодробни заболявания. За целта трябва да се консумира прясна неосолена извара, която съдържа аминокиселината метионин. В организма последната се превръща във витамин В4.

Витамин РР

Недостигът му също причинява болестта пелагра. Богати на витамин РР са: месото, черния дроб, млечните продукти, картофите, цвеклото, лука, доматите, гроздето и други плодове и зеленчуци.

Витамин В6

По въздействие е близък до витамин В2 и витамин РР. Регулира функциите на нервната система и храносмилателния тракт. Оказва благоприятно въздействие при упорити повръщания на бременни. Може да се открие в същите хранителни продукти, както и останалите витамини от тази група.

Витамин В7

Известен още като биотин и витамин Н, той участва в поддържането на здрави коса, кожа и нокти. При хора със силен косопад и при оплешивяване, може да се добави като хранителна добавка. Дефицитът му се характеризира с обезцветяване на кожата и нервно напрежение, което се наблюдава рядко, тъй като витамина се  съдържа в редица хранителни продукти. Такива са: яйчния жълтък, соята, ориза и броколите. Недостиг в организма може да се получи след продължително лечение с антибиотици. Освен горепосочените, витамин Н подтиска апетита,защото участва в метаболизма на белтъците и въглехидратите.

Витамин В8

Витамин В8, наричан още инозитол, намалява нивото на холестерола и триглицеридите и подобрява психичното състояние.

 Витамин В12

Витамин В12 се нарича още цинакобаламин, тъй като в основата на неговата молекула стои кобалт.

Витамин В12 участва в процеса на формиране на червените кръвни клетки, както и на развитие на нервните клетки. Има значение и за протеиновата обмяна.

За разлика от останалите витамини от тази група, витамин В12 не може да се набави от такава широка гама растителни и животински продукти. Оказва се, че го произвеждат  единствено някои бактерии, дрожди и плесени. В какво количество се намира в съоветния растителен или животински продукт зависи единствено от способността да се натрупва там. С оглед на това, животните имат много по-добре развити механизми за натрупването му.

Витамин В12 не може да се набави с растителна храна, поради което строгите вегетарианци трябва да го приемат допълнително. Ценни източници на този витамин са скариди, миди, тофу, синьо-зелените водорасли и дрождите.

Дефицит на витамина може да се развие при намалено количество на стомашна киселина. Концентрацията на стомашна киселина е важен фактор, който способства отделяне на витамина от протеините, с които е свързан при приема. Друга причина може да бъде недостатъчното количество на специфичен фактор, който се произвежда от клетките на стомаха. Тази молекула е необходима за абсорбцията на витамина  от клетките на храносмилателния тракт.

Приемът на някои лекарства също може да бъде причина за недостиг на витамина. Такива са: антибиотици, антиконвулсанти, антипаркинсонови, противозаачатъчни и др.

Симптомите, които се наблюдават при недостиг са: депресия, нервни смущения, менструални проблеми, пърхот, паметови проблеми и др.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts