Публикувано на

Витамин B6 e храна за мозъка и черния дроб

Витамин B6, или най-често наричан още пиридоксин, е от особено голямо значение за нормалното функциониране на редица органи и системи в нашето тяло. Като започнем с метаболизма на въглехидратите, нервната система, кожата и очите, нормалното функциониране на черния дроб и особено неговата детоксикираща активност. Особено важен е витамин B6 и при процесите на екскреция, а да не говорим за неговото огромно значение за мозъчните функции и положителният му ефект при пациенти с депресии.

Какво се случва при дефицит на витамин B6?

Пиридоксинът е необходим за протичането на над 100 ензимни реакции в цялото ни тяло. При дефицит на витамина може да се наблюдават различни аномалии в метаболизма на въглехидратите.

Т.к. витаминът е един от най-важните от групата B за нормалния синтез на невротрансмитери в мозъка – ГАБА, допамин и серотонин, много често дефицитът му може да причини различни форми на депресии.

Японски учени доказали връзката между повишаване на депресиите при хора, които консумират бедна на витамин B6 храна. Същото важи и за бедно на фолиева киселина хранене.

При някои кожни аномалии може да се наложи прием на витамин B6. Такива са себорейният дерматит, напукване на устните и при изгаряния.

Възможно е поява на т.нар. сидеробластна анемия.

Важно е да се приема витамин B6 при алкохолизъм и други нарушения в черндробните функции, а също и при смущения в дейността на стомашно-чревния тракт.

Лятото е особено важно да се храним с богата на витамин B6, който е особено полезен при задържане на излишна вода в тялото.

Най-богатите храни на витамин B6 са: слънчогледови семки, оризови трици, шам-фъстък, авокадо, риба тон, спанак, чесън, магданоз, сушени сини сливи, банани и др.

Препоръчителни дози:

Деца между 1-3 годинки: 30 мг. дневно

Деца между 4-8 години: 40 мг. дневно

Деца между 9-13 години: 60 мг. дневно

14-18 години: 80 мг. дневно

Възрастни над 19 години: 100 мг. дневно

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Коментари

Напиши коментар

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.