Публикувано на

Веган миш-маш – рецепта

Веган миш маш

Представям Ви една различа рецепта за здравословен миш-маш, направен с много любов и домашни зеленчуци: лук, чушки, домати, патладжан. Вместо сирене използвам безмлечeн продукт с кашу – богат източник на полезни мазнини и пробиотици. А на мястото на олиото съм избрала кокосовото масло – съдържа витамини, минерали и желязо, а също е и мощен имуностимулатор. А ето и по-подробно продуктите и начина на приготвяне:

Необходими продукти

  • 2 супени лъжици кокосово масло;
  • 1 глава лук;
  • 1 патладжан;
  • 2 чушки;
  • 100 грама делишу;
  • микс от семена;
  • свеж магданоз;
  • 3-4 белени домата;
  • черен пипер;
  • куркума;
  • сол.

Основната мазнина, която използвам за моите ястия е кокосово масло.

Кокосовото масло е сред най-полезните мазнини, която освен за готвене, можем да използваме и в грижата за лицето, косата и тялото ни. Това масло е известно като една от суперхраните и се добива от ядката на кокосовите орехи и е особено популярно в тропическите райони, където е най-използвано всекидневно като мазнина за готвене. И това не е случайно.  Кокосовото масло е може би една от най-здравословните мазнини, защото представлява смес от мастни киселини, но основно къси и средни верижни мастни киселини, предимно лауринова киселина. Кокосово масло може добавяме към кафе, шейк, смути или друга топла напитки. То ни дава много енергия и може дори да се добави към водата. Аз лично го използвам успешно и за приготвяне на здравословни сладкиши и веган бонбони.  Много интересен е фактът, че при жителите на тихоокеанските острови, които консумират кокосови орехи ежедневно, е установена  много ниска честота на сърдечно-съдови заболявания.

Начин на приготвяне:

Започваме с две супени лъжици кокосово масло на умерена температура. Прибавяме една глава лук, а след това и зеленчуците. Добре да са пресни, но може и консервирани – аз използвам 2 чушки, един малък патладжан, и накрая два домата. Доматите са белени и пресни – възможно е да сложите и консервирани, разбира се. Прибавям и 100 грама делишу, но може да използвате и тофу – въпрос на избор и вкус. Завършваме с подправки по избор – в моята рецепта използвам сол, черен пипер, подходящи са също риган и куркума, по мой вкус е с повече пресен магданоз. Накрая поръсвам с микс от семена – тиквено и слънчогледово, и свеж магданоз. Миш-машът се готви на тиган за около 30 минутки.  Приятен апетит!

За още здравословно вдъхновение и полезни съвети заповядайте във Facebook групата на ForumZdrave.bg!

Можете да ме последвате в Instagram, където споделям всички мои кулинарни приключения и различни веган рецепти.


 

Автор: Албена Качамакова

blank

Албена Качамакова по професия е начален и предучилищен учител и педагог, а по призвание, веган. Нейни интереси са природосъобразния начин на живот, грижата за планетата, хората и животните. Обича да експериментира в кухнята, като създава авторски здравословни рецепти.

Follow

12 posts